Koronavírus és autósok: változik az okmánykezelés

Biztosítás2020. ápr. 14.BGA
A rovat támogatója:

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedések keretében a lejáró gépjárműokmányok érvényességét meghosszabbították. Így ezeket a biztosítók is elfogadják.

A március 11-i (41/2020) kormányrendelet kimondja, hogy a terjedő koronavírus járványra tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Így ezeket a biztosítók is elfogadják – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Korábban sok téves információ jelent meg arról, hogy amennyiben lejárt műszakival közlekedő autós okoz balesetet, akkor ezt esetleg nem téríti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), mivel a biztosító arra hivatkozhat, hogy a baleset okozója megszegte az egyik legfontosabb szerződési feltételt.

Ezért is szükséges nyomatékosan hangoztatni, hogy a biztosítótársaságok a veszélyhelyzet idején, illetve azt követően tizenöt napig elfogadják a lejárt okmányokat.

Lényeges, hogy minden gépjárművezetőnek továbbra is rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással – mondta Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondta, aki az elkövetkező időszakban szeretné vagy kénytelen gépjárműve ügyeit intézni, annak érdemes figyelemmel lenni a kormányablakok megváltozott ügyfélfogadási rendjére is.

Az aki, a biztosítók legjobb ajánlatait szeretné összehasonlítani, az a Netrisk - Magyarország első, piacvezető online biztosítási portálja – oldalán ezt kényelmesen, teljes körű biztosításkötési ügyintézéssel megteheti. Lényeges, hogy a járványhelyzetre való tekintettel személyes ügyfélszolgálat működését ideiglenesen felfüggesztették. Interneten, illetve telefonon keresztül lehetőség van teljeskörű ügyintézésre, +36-1-413-3480 vagy a +36-30-344-0100 telefonszámon!

Szintén fontos információ az autózóknak, hogy a portál oldalán a hetente frissülő Kgfb-index segítségével folyamatosan nyomon követhető, hogyan alakulnak a Netrisknél megrendelt kötelező biztosítások átlagdíjai a személyautók esetében 2016 január óta. A fenti grafikonról az összes személygépkocsira vonatkozó átlagos éves díjak mértéke olvasható le.

Cseh Anett arra is felhívta a figyelmet, hogy a grafikonokon feltüntetett átlagdíjakat a Netrisk.hu-n keresztül megrendelt kgfb szerződések adatai alapján kalkulálták, melyek a személyautók esetében csak tájékozódási értéket jelentenek. Az adott járműre és üzembentartójára vonatkozó díj mértéke ugyanis számos más paramétertől (lakhely, életkor, egyéb személyre szabott kedvezmények stb.) is függ.

A kgfb szolgáltatás egységes, azt törvény rögzíti és minden biztosítóra kötelező. Egy biztosítási esemény vonatkozásában a károsultak számától függetlenül a biztosító dologi károk esetén káreseményenként 1.220.000 eurónak megfelelő forintösszeg-határig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként 6.070.000 eurónak megfelelő forintösszeg-határig köteles helytállni, amely összegek magukban foglalják a káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit (beleértve a jogi képviseleti költségeket is), valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat. Az adott alkalmazási időszakra (naptári évre) vonatkozó forintban meghatározott összeget az alkalmazási időszakot megelőző naptári év első tíz hónapjára és az euró forintra való átszámítására vonatkozó – Magyar Nemzeti Bank által közzétett – hivatalos napi árfolyamok átlagának alkalmazásával, a következő milliós forintértékre felkerekítve kell kiszámítani.

Miután az élet nem áll le, a használt autó, esetleg motorkerékpár vásárlása vagy eladása esetén számos papírmunka és teendő hárul az ügyfélre.

Ezeknek természetesen költségük is van. Amennyiben valaki szeretné pár perc alatt megtudni, hogy pontosan milyen kiadásokkal kell számolnia a gépjármű átírás kapcsán, érdemes a Netrisk kalkulátort használnia. Ennek segítségével könnyedén kiszámolhatja a várt költségeket, sőt, még az elvégzendő feladatokat is tételesen láthatja, így biztosan nem feledkezik meg egyetlen teendőről sem.