Mire figyeljünk, ha lakásbiztosítást váltunk?

Biztosítás2024. feb. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Milliókat bukhatunk, ha a legolcsóbb alternatívát választjuk.

Az UNIQA biztosító tapasztalatai szerint számos ügyfél nincs tisztában azzal, hogy milyen széles körű védelmet jelent a lakásbiztosítás.

Alapvetően védelmet nyújt a Magyarországon jellemző természeti és elemi károk, így vihar, beázás, villámcsapás és ennek másodlagos hatása, jégverés, hónyomás, csapadék miatti elöntés, árvíz, tűz, földrengés, földcsuszamlás és egyéb hasonló váratlanul bekövetkező természeti csapások által okozott károk ellen.

Emellett pedig, a tanácsadó segítségével személyre szabott szerződés a mindennapi életben előforduló kisebb, de annál váratlanabb események rendezését is fedezi.

Csak, hogy néhány példát említsünk:

  • nyitva felejtett ablak, erkélyen keresztüli beázás,
  • csőtörés miatti beázás,
  • hosszabb áramszünet miatti élelmiszerromlás,
  • szomszédoknak okozott károk,
  • elveszett kulcs miatti zárcsere,
  • kerti károk tűz, jégverés vagy viharok esetén,
  • bankkártya, személyes okmányok elvesztése.

Így kerülhetjük el az alulbiztosítottságot

A biztosítók évente újraindexálják a szerződéseket, annak érdekében, hogy otthonok és ingóságok az infláció mellett is fedezve legyenek. Vannak olyan esetek, amikor az évenkénti automatikus indexálás mellett is érdemes átnézni, és ha indokolt, frissíteni a szerződést. Például, ha a közelmúltban nagyobb értékű ingóságokat vásároltunk, bővítettük vagy felújítottuk az ingatlanunkat, vagy esetleg egy évnél régebben kötöttük a szerződést.

Így működik a lakásbiztosítás váltás 2024-től

A körültekintő ügyfelek március 1. és 31. között – a KGFB évfordulóhoz hasonlóan – dönthetnek arról, hogy meghosszabbítják-e szerződéseiket. Ez az időszaklehetővé teszi, hogy a lakosság kényelmesen, különböző szempontok (ár, fedezetek mennyisége, szolgáltatás minősége és tanácsadás) figyelembevételével válthassanak biztosítót.

Mire érdemes odafigyelni, ha váltanánk?

Fontos leszögezni, hogy a KGFB-vel ellentétben a lakásbiztosítás esetében nem az ár, sokkal inkább a teljeskörű biztonság a leglényegesebb aspektus. Éppen ezért érdemes tanácsadóhoz fordulni mielőtt döntést hozunk, hiszen mindegyik társaság kétféle lakásbiztosítási termékkel rendelkezik, a fő különbség a kiegészítő fedezetekben rejlik.

A személyes tájékoztatás alkalmával segítenek megtalálni az optimális megoldást és csomagot az ügyfeleknek.

A biztosítótársaság szakértői azt tanácsolják, hogy váltás előtt minden esetben ellenőrizzük meglévő szerződést és győződjünk meg arról, hogy a kérelem a felmondási időszakban, megfelelő tartalommal és adatokkal érkezik be - írja a biztosító.