A Moderna kifejlesztett egy oltóanyagot az új vírusvariánsra

Egészség2021. feb. 25.NTE

A Moderna leszállította Dél-Afrikában azonosított vírusvariáns, a SARS-CoV-2 ellen kifejlesztett vakcina jelöltjét az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetbe (NIH) a klinikai vizsgálatok elvégzése céljából. E mellett újabb befektetésekkel növeli oltóanyaggyártó kapacitásait.

A Moderna gyógyszercég a közelmúltban felbukkant Covid vírusvariánsokkal szemben megvizsgálja az emlékeztetőoltások hatékonyságát a semlegesítő immunitás növelése érdekében – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

"Reményekkel telve kezdjük el a vírusvariánsra kifejlesztett vakcina jelöltünk klinikai vizsgálatait, és hálásak vagyunk a NIH-nek, hogy továbbra is együttműködhetünk velük a járvány elleni küzdelemben"

– mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. Azt remélik, hogy az emlékeztetőoltások, amennyiben szükség lesz rájuk, kisebb mennyiségben is ki tudják fejteni a hatásukat, így – szükség esetén – sokkal több dózist tudnak szállítani világszerte 2021 végéig és 2022-ben is.

A Moderna pozitív visszajelzést kapott az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalától (FDA) arra a javaslatára, hogy több dózist tölthessen egyetlen injekciós üvegbe, így az legfeljebb 15 dózis vakcinát tartalmazna. Ez ügyben, szükség szerint, felveszi a kapcsolatot más
hatóságokkal is.

Azt is közölte a társaság, hogy további befektetésekkel növeli gyártási kapacitásait.

Ennek eredményeként több vakcina készülhet a Moderna jelenlegi koronavírus elleni oltóanyagából és alkalmassá teszi a gyártást arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjon a vírusvariánsok ellen kifejlesztett emlékeztetőoltások iránti kereslethez.

A 2021-re tervezett gyártási mennyiséget 700 millió dózisra emelték, de a vállalat szakemberei azt remélik, hogy a további fejlesztések révén akár 1 milliárd dózist is képesek lesznek leszállítani ebben az évben.

"Új gyártási kapacitásokba invesztálunk, hogy képesek legyünk felfuttatni a gyártásunkat, rugalmasan tudjunk alkalmazkodni a potenciális emlékeztetőoltások iránti kereslethez, amelyek a vírus újabb variánsai ellen nyújtanak védelmet"

– mondta a vezérigazgató.

Elképzeléseik szerint a befektetéseikkel 2022-re 1,4 milliárd dózisra emelik gyártási kapacitásunkat a jelenlegi 100 μg dózissal számolva. Amennyiben az emlékeztetőoltásukból kisebb mennyiség is elegendő lesz, úgy 2 milliárd dózisnál több előállítására lesznek képesek a jövő évben.

A Moderna vakcina hatóanyaga hasonló a Pfizer vakcinájához, amelyet több mint 30 ezer emberen tesztelték. Ezt is két dózisban adják be, 28 nap elteltével. A vizsgálatok alapján a teljes népességre nézve 94 százalékos, míg a súlyos Covid-megbetegedés ellen 100 százalékos védelmet nyújt. A vakcina januárban kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Unió beszerzései révén a vakcinából 872 000 ember beadásához szükséges mennyiséget kötött le hazánk, ebből e hét keddig 20 ezer fő számára elegendő mennyiség érkezett be.