A rákszűréseket most elhalasztják, de ígérik, pótolják

Egészség2021. ápr. 17.MTI

A népegészségügyi szűrővizsgálatok április 9-től pár hétre szóló, átmeneti és rövid ideig tartó halasztása pótolható, a vizsgálatok nem maradnak el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A közlemény szerint az NNK által szervezett népegészségügyi szűrések célja a még tünetmentes rákelőző állapotokkal rendelkező vagy nagyon korai folyamatok kiemelése és felismerése, amely éveken keresztül semmiféle tünetet, panaszt még nem okozna. Ezek: az emlőszűrés, amit kétévente, a méhnyakvizsgálat, amit háromévente végeznek, valamint a vastag- és végbélszűrés.

A népegészségügyi szűrések tehát nem a tünetekkel, panaszokkal rendelkezők kivizsgálását jelentik. Az április 9-től pár hétre szóló népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok halasztása mellett minden más onkológiai ellátás továbbra is kötelezően elvégzendő beavatkozásnak minősül. A szűrések "rövid időbeni eltolódása" tehát nem okoz egészségkárosodást - szögezték le.
   
Az intézkedés nem érinti a sürgősségi ellátást igénylő eseteket sem. Természetesen bármilyen szokatlan panasz, tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az ellátások nem tűrnek halasztást, és minden ilyen esetben a szűrés továbbra is biztosított - hangsúlyozták.