Az EU-ban csak egy országban rosszabb a Covid-halálozási mutató, mint nálunk

Egészség2021. okt. 31.Sz.A.

Az EU-ban lakosságarányosan Bulgáriában haltak meg a legtöbben, 23 872-en, ami 342 fő 100 ezer lakosra vetítve. Az átoltottság mindössze 20 százalékos. A lakosságarányosan vett Coviddal összefüggő halálozások terén a második helyen Magyarország áll 315 fővel 100 ezer lakosra vetítve, utána pedig Csehország következik 288-as rátával.

Az Európai Unió országai közül Bulgáriában és Magyarországon és Csehországban a legmagasabb a 100 ezer főre jutó Covid-halálesetek száma - derül ki a John Hopkins Egyetem friss adataiból.

Európa keleti felén Észak-Macedóniában és Montenegróban, Moldovában, illetve Bosznia-Hercegovinában még ennél is magasabb a lakosságarányos halálozási ráta. 

Az Európai Betegségmegelőzési és járványügyi Központ térképén pedig a 100 ezer főre vetített új fertőzések száma látható. A legsötétebb színnel a 100 ezer főre 500-nál több új fertőzést regisztrált területeket jelölték, világossárgával pedig az 50-nél kevesebb esetet. 


A John Hopkins Egyetem listája pedig a 100 ezer főre vetített Coviddal összefüggő halálozást mutatja lakosságarányosan, itt globálisan a hatodik Magyarország.

Az EU-ban a legmagasabb átoltottságot Portugáliában, Máltán, Írországban és a skandináv államokban sikerült elérni, de amióta Olaszországban a munkavégzést az oltáshoz kötötték szeptember közepén, azóta 78 százalékra emelkedett az átoltottak aránya.

A legalacsonyabb átoltottság az EU-ban továbbra is Bulgáriában és Romániában van. Bulgáriában a lakosság mindössze 20 százaléka kapott két védőoltást a John Hopkins Egyetem adatai szerint.

A nyugat-balkáni térség országai közül Bosznia-Hercegovinában oltották be arányaiban a legkevesebb embert koronavírus ellen, a nagykorú lakosság csupán 19,94 százaléka kapta meg a vakcinát. Hasonló a helyzet Észak-Macedóniában, Albániában és Koszovóban is.

Az Our World In Data grafikonja az átoltottság szintjét jelzi: sötétzölddel a két dózissal oltottak, világoszölddel az egy dózissal oltottak aránya látható.