Az EU elfogadja Törökország, Észak-Macedónia és Ukrajna oltási igazolványait

Egészség2021. aug. 19.MTI

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országok az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére - jelentette be a brüsszeli testület.

A kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást.

Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak.

Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális COVID tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon

- tette hozzá.

Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak. 

Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is. 

Az EU már Svájccal már megkötötte kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszer kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.