Gazdag programok várják a gyerekeket a tavaszi szünetben a Pénzmúzeumban

Életmód2024. márc. 28.Növekedés.hu

A Pénzmúzeum a tavaszi szünetben is várja az érdeklődőket, de nem csak állandó kiállításával, hanem tartalmas kézműves programokkal is, amelyek tematikája naponta változik. Lássuk, mi minden készülhet a Pénzmúzeum kreatív műhelyében az előttünk álló napokban!

2024. március. 28., csütörtök 10:00-14:00 – Pecsétgyűjtő füzet-tervezés

Tudtad, hogy legelőször Salamon király dénárján jelent meg királyábrázolás? Tudtad, hogy az első verési évszám II. Ulászló guldinerén látható? Mik azok a brakteáták? Ezekre a kérdésekre és más érdekeségekre is választ kapsz, ha részt veszel a kézműves foglalkozásainkon.

Fedezd fel a Pénzmúzeum érmegyűjteményét, és ha kedvet kaptál, kezdd el Te is gyűjteni a történelmi érmék képeit! Tervezd meg nálunk a pecsétgyűjtő füzeted, és munkád jutalmaként már pecsételjük is bele az első érme képét.

A Pénzmúzeumban tartott bármely kézműves foglalkozáson való részvételért jár egy pecsét. Gyűjtsd össze mind a 10 darab pecsétet és mi ajándékkal jutalmazzuk!

2024. március 29., péntek 10.00-14:00 – Fesd színesre!

Nyuszik, tojások, kiskacsák, báránykák – keljetek életre! Hogyan lesz a fehér gipszből pompás húsvéti dekoráció? Ecset, festék és szárnyaló fantázia kell csupán hozzá. Az elsőket nálunk megtalálod, a többi csak rajtad múlik. Merülj el a színek világában, és hozd létre egyedi húsvéti alkotásodat!

2024. március 30., szombat 11:00-15:00 – Díszes tikmonyok

Egy régi dilemma: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Nehéz kérdés! A tudomány mai állása szerint, és mert brit tudósok kikutatták, a tyúk előbb volt, mint a tojás. Az indoklásban szerepelnek a modern madarak elevenszülő ősei, hüllők és egyéb őslények, és egy bizonytalan időpont az első tojások megjelenésére…

A Pénzmúzeumban a húsvét előtti szombaton ezeket az információkat sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk majd, de tojást számtalan formában, színben, mintázatban lehet díszíteni. És ki tudja, hátha lesz egy kis tudós, aki megfejti nekünk ezt a rejtélyt. 

2024. március 31., vasárnap 11:00-15:00 – Vedd fel a fonalat! Pomponnyuszi és -csibe készítés

Lépj rá az aranyszálat jelképező, világító csíkra! Sétálj végig a kiállításban, majd vedd fel a fonalat a kézműves sarokban, és gombolyítsd, míg egy kis nyuszi vagy csibe nem kerekedik belőle.

2024. április 1., hétfő 10:00-14:00 – Bugyelláris készítés

Szája van, de mégsem beszél,

ha kitátja, mégis mesél.

Meghálálja, ha megeteted,

kincseid benne elrejtheted.

Mi az?

Erszény, tarsoly, szütyő? Nem, bugyelláris! Apró bőrpénztárca, amibe beleteheted a locsolóknak szánt piros tojást, aprópénzt vagy szívednek kedves tárgyakat. Április 1-jén készíts bugyellárist hozzá illő színű szalaggal a Pénzmúzeumban!

2024. április 3., szerda 15:30-17:00 – Robotika foglalkozás – jelentkezés

Új foglalkozással bővíti szakmai programjainak számát a Pénzmúzeum. Missziója ezzel nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint, hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

2024. április 3., szerda 10:00-14:00 – Az én pénzpogácsám

Ismerkedj meg a régi pénzekkel, készítsd el saját érméidet! I. István uralkodóét, Mátyás királyét, netán egy szarvasos emlékpénzt szeretnél? Aranyra, ezüstre vagy bronzra színeznéd? Azt is lehet!  Meggyúrod, megformázod, megszárítod, megfested, és már „fizethetsz” is vele!

2024. április 4. csütörtök 10:00-14:00 – Tűzd ki! – Kitűző készítése

Ki vagy te? Mutasd a jelvényed, és megmondom. Színezd újra a régi pénzek mintáit, és készítsd el egyedi kitűződet! Kicsit kiegészítenéd vagy átterveznéd? Engedd szabadjára a képzeleted, és viseld büszkén ruhán, táskán, ahol csak szeretnéd!

2024. április 5., péntek 15:30-17:00 – Robotika foglalkozás – jelentkezés

Új foglalkozással bővíti szakmai programjainak számát a Pénzmúzeum. Missziója ezzel nemcsak az, hogy bevezetést nyújtson a robotikába, hanem hogy megtanítsa az ide látogató gyerekeket az algoritmikus gondolkodásra, valamint, hogy fejlessze azon készségeiket, melyek elengedhetetlenek lesznek a jövő munkaerőpiacán.

2024. április 5., péntek 10:00-14:00 – Palackba zárt üzenet

A háborgó tenger tarajos hullámai palackot sodortak a partra. Díszítsük fel, tegyünk bele üzenetet, zárjuk le a tetejét viaszpecséttel! De nem akármilyen üzenet lesz ez! Írj levelet jövőbeli önmagadnak, és törd fel a pecsétet 10 év múlva!

2024. április 6., szombat 11:00-15:00 – Tavaszi virágszőnyeg

Itt az április, nyílnak a virágok – te hogy képzelsz el egy mesebeli ligetet? Gyere, és hajtogasd meg saját virágaidat, majd rendezd be kertecskéd tavasziasra! Zöldellő fű és kavargó színek: ennek egy origami méhecske sem tud majd ellenállni.

2024. április. 7., vasárnap 11:00-15:00 – Ez elment vadászni… – ujjbábok készítése

Készíts ÚJ bábokat az ujjadra, és játssz! Először kiszabjuk a minta alapján a formát, majd lépésről lépésre haladva összevarrjuk. Ügyes kezek és sasszemek: egyik se maradjon otthon!