Friss kutatás: Milyen hatással vannak a szervezetünkre a hevítéses dohánytermékek?

Életmód2022. ápr. 28.Növekedés.hu

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik.

Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.

A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE)  statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ír le a tudomány.

A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról.

A mért károsanyag-szint alapján a hevítéses dohányterméket használók:

  • jóval kevesebb olyan biomarkerrel rendelkeztek, amely a tüdőrákot valószínűsíti
  • lényegesen csökkent a fehérvérsejtszámuk (a fehérvérsejtszám a szervezetben jelenlévő gyulladást jelzi és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint egyéb, a dohányzással összefüggő betegségek kockázatára utal)
  • javult a HDL-koleszterin szintjük, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe
  • két fontos mutató tekintetében is javult a tüdejük egészségi állapota
  • az oxidatív stressz egyik legfontosabb mutatója is javult a körükben, amely számos dohányzással összefüggő betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.

Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatásokért felelős igazgatója elmondta:

Ezek egyedülálló eredmények, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni azt, hogy a hevítéses dohánytermékek miként járulhatnak hozzá a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok csökkentéséhez azok körében, akik a cigaretta használatáról teljesen átállnak ezen technológia használatára.

A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Az, hogy a tanulmány kimutatta a BoPH-k jelentős visszaesését – amelynek mértéke több esetben a dohányzásról teljesen leszokók eredményeihez hasonló – rendkívül ösztönzőleg hat, és további tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a hevítéses dohánytermékek ártalomcsökkentésben játszott potenciális szerepét, valamint az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati célkitűzésünket, hogy üzleti tevékenységünk a fogyasztók egészségére gyakorolt hatásait mérsékeljük.