Kórházi vezetői értekezletet tartott a belügyminiszter

Egészség2023. ápr. 13.MTI

A beteg az első címmel országos kórházi vezetői értekezletet tartott Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A közlemény szerint az értekezleten a kórházi vezetők mellett részt vettek az egészségügyi irányításért felelős kormányzati szervezetek vezetői, valamint az egészségügyi szakmai és érdekképviseleti szervek - többi között a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Védőnők Egyesülete - vezetői. Az értekezleten részt vettek az irányító vármegyei és városi kórházak főigazgatói is.

A Belügyminisztérium a szakmai értekezleten tájékoztatást adott az egészségügyet érintő legfontosabb témákról, célokról és feladatokról.

A mostani nehéz háborús és szankciós helyzet ellenére a kormány célja változatlanul az, hogy a betegek ellátása egyaránt javuljon a háziorvosoknál, a szakrendelőkben és a kórházakban - írták.

Kiemelték, a háború és szankciós energiaválság okozta rendkívüli kiadások mellett az idei költségvetésben 1600 milliárddal többet fordítanak az egészségügyre, mint 2010-ben.

A kormány folytatja az orvosok és az ápolók béremelését is.

Az orvosok bére legutóbb januárban 11 százalékkal nőtt, az újabb ápolói béremelésre pedig idén júliustól kerülhet sor - olvasható a közleményben.

További célnak nevezték a koronavírus-járvány miatt megnövekedett várólisták csökkentését, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz és a betegség kezelése minél kevesebb idő alatt elkezdődjön.

A magyar emberek egészségi állapotának javítása és a betegségek korai diagnosztizálása érdekében kiemelt cél a népegészségügyi programok, a szűrések kiterjesztése és a háziorvosok által végzett szűrővizsgálatok ösztönzése

írták, hozzátéve: folytatódnak a háziorvosi alapellátást, az ügyeleti rendszert, a szakrendelők és a kórházak működését, az egészségügyi informatikai szolgáltatásokat, valamint a laboratóriumi rendszert javító intézkedések is.