Jó hír érkezett a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréről: 90 százalékos a hatékonysága

Egészség2021. dec. 15.Sz.A.

Pfizer koronavírus elleni gyógyszere 90 százalékos biztonságot ad a komoly megbetegedések ellen, és megakadályozza a fertőzés okozta halálozást. A Paxlovid nevű gyógyszert a fertőzés kimutatása után öt napon belül kell beszedni, és hatékony az omikron variánssal szemben is.

A Pfizer koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszerének legfrissebb eredményei nagyon biztítóak. A koronavírussal fertőzötteknél a Paxlovid közel 90 százalékban akadályozza meg a komoly szövődmények kialakulását, a halálozást pedig nullára redukálja - számol be a New York Times.

A gyógyszergyár által elvégzett legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a gyógyszer úgy nyújt védelmet az omikron variánssal szemben is, hogy a vírusban lévő kulcsfontosságú proteinsejtjeket támadja meg.

A kutatások szerint azok a Covid-fertőzött betegek, akik a fertőzés kimutatása után öt napon belül elkezdták szedni a Paxlovidot, 88 százalékban elkerülték a komoly megbetegedést.

A gyógyszerrel kezelt vizsgáltak körében a fertőzéstől számított 28 napon belül mindössze 0,7 százalék került kórházban, és senki nem halt bele a szövődményekbe.

A gyógyszerrel nem kezeltek körében ugyanakkor 6,5 százalék volt a megbetegedések és a halálozások összaránya.