Szlávik: március végén, április elején fog csak tetőzni a harmadik hullám

Egészség2021. márc. 11.H. É.

Egyesek szerint akár még hetekig emelkedhet a koronavírus-megbetegedések száma – mondta egy zoom-meetingen Szlávik János infektológus. Az egészségügy azonban szerinte is bírni fogja, annak ellenére is, hogy már most majdnem minden Covid-osztály megtelt a fővárosban és vidéken is.

A KOVidők szervezésében megrendezett élő zoom-adásban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa aláhúzta: mivel ez a harmadik hullám úgy jött, hogy igazából még a másodikra sem ért véget, az angol mutáns ráadásul egyértelműen gyorsabban terjed és súlyosabb állapotot idéz elő, újra kell tanulni a betegséget úgy, hogy továbbra sem állnak rendelkezésre gyógyszerek a Covid-19 kezelésére.

A kórházak gyorsan telítődnek, a Dél-Pesti Centrumkórházban jelenleg 90-95 százalékos telítettségű az infektológia és a Covid intenzív osztály úgy, hogy a járvány felfutó ágában vagyunk.

Mint fogalmazott: egyesek szerint március végéig, április elején lesz a tetőzés.

Egyelőre tehát nem lazításról kell beszélni, hanem arról, hogy még nagyon nehéz hetek várnak az egészségügyre.

Szlávik János szerint azonban az egészségügy bírni fogja akár az extrém terhelést is, mert, ahogyan ősszel, át lehet csoportosítani orvosokat, akik – legalábbis neki személy szerint ez volt a tapasztalata – nagyon gyorsan beletanultak a feladatba.

Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi orvos, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik arról beszélt, hogy az ottani Covid-részlegek is gyakorlatilag tele vannak, a kapacitásuk 95-96 százalékánál járnak, és a sürgősségire érkező betegek 50-60 százaléka is Covid-tünetekkel érkezik, háromnegyedüknél a gyorstesztek meg is erősítik a fertőzés gyanúját.

Ő is úgy látta: bírni fogja az egészségügy,

bennünk van a kurázsi, az, hogy meg tudjuk csinálni, a „vasak” is megvannak, lélegeztetőgépek, az infúziók stb. Most nincs pofázás, meló van. Az utolsó emberig helyt fogunk állni

– mondta.

A meeting harmadik meghívott vendége, Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója volt, aki arról beszélt, hogy a Semmelweisen is meredeken nőnek az esetszámok. Amit pedig a pszichiátrián ebből látnak, az a gyász, a kétségbeesés, a depresszió. Az egészségügy terhelhetőségével kapcsolatban ő is optimista volt, különösen, mert mint emlékeztetett: az egészségügyiek jó része be van oltva, ezért nem dőlnek úgy ki, mint az első hullámban. Lesz nővér, orvos, egyre fáradtabban, kimerültebben ugyan, de ott lesznek.

Az oltásokkal kapcsolatban mind Szlávik János, mind Zacher Gábor is egyetértett abban, hogy bármelyik védőoltás jó az öt közül, ami Magyarországon forgalomban van. Természetesen különbözőek és eltérő mértékű védettséget biztosítanak, de nagyon nagy eséllyel megakadályozzák, hogy akit beoltottak, az megbetegedjen vagy belehaljon a fertőzésbe.