Végre jó hír a járványról: a szomszédban már javul a helyzet

Egészség2021. nov. 24.D.J.

A napi megbetegedések és halálozások száma is csökkenni kezdett Romániában. Az oltásellenesség azonban továbbra is komoly problémát jelent az országban.

A déli szomszédunkból hetekig csak egyre aggasztóbb hírek érkeztek hozzánk. Lakosságarányosan jó ideig Romániában haltak bele a legtöbben a COVID fertőzésbe. Volt olyan erdélyi város, ahol ősszel a járvány miatt a megszokotthoz képest a duplájára ugrott a temetések száma.

A járvány az utóbbi hetekben azonban elkezdett csillapodni.

Október végén még volt, hogy napi 16 ezer új fertőzöttet találtak. A hét elejére ez a mutató leesett kétezer alá.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Romániában

Forrás: JHU CSSE, Google

Ráadásul november elejéhez képest a halálozások száma is jelentősen visszaesett.

Napi új koronavírus halottak száma Romániában

Forrás: JHU CSSE, Google

Bár már látszik a fény az alagút végén, mindez nem jelenti, hogy az egészségügyi rendszer máris fellélegezhet. Az intenzív osztályokon az üres ágyak száma országosan még mindig csak 100 körül mozog.

Az oltásellenesség továbbra is komoly problémát jelent. A lakosságnak kevesebb mint a 40 százaléka kapott COVID elleni vakcinát.

Romániában a CNN épp a napokban készített hátborzongató riportot. Miközben a ravatalozók túltelítettek az orvosoknak sokszor a COVID fertőzötteket is győzködnie kell arról, hogy elhiggyék: a vírus valóban létezik.

Az ortodox papok volt, hogy kifejezetten azt kérték a hívektől, hogy vegyék le a maszkot. A beoltott embereket volt, aki kitessékelte a templomból. De akadt olyan eset is, amikor a pap valakiről le is tépte a maszkot - írta meg a Főtér.

Nem tisztázta, hogy miért, de egyelőre Bukarest főpolgármestere Nicușor Dan se kérte az oltást.

Mivel nincs COVID igazolványa ezért a Parlament épületébe csak koronavírus teszttel léphet be.

A helyzeten csak ront, hogy néha az egészségügyi dolgozók is asszisztálnak az oltások elkerüléséhez. Ugyanis előfordul, hogy olyanoknak is adnak oltási igazolást, akik egyébként nem kaptak vakcinát.

Barabási Albert-László is kommentálta a román helyzetet a napokban. Ahogy a székelyhon.ro megírta, az elismert erdélyi születésű fizikus szerint komoly ára van annak, hogy a vírus terjedése nem lett megállítva a térségben. Barabási úgy fogalmazott:

Aki nem éli túl, annak a gyerekei, unokái nem születnek meg, és mi egy kis nemzet vagyunk itt, Székelyföldön.

Jön az ötödik hullám?

A járványügyi adatok most részben a drákói lezárások miatt kezdtek el javulni.

Egyebek mellett a magánrendezvényeket, így a lakodalmakat is le kellett fújni. A diszkók és az éjszakai bárok teljesen be kellett csukjanak.

Sőt az iskolákban is csak ott folyhat jelenléti oktatás, ahol legalább a dolgozók 60 százaléka oltva van.

Bár a járvány-helyzet javul, sokan már a következő hullámra készülnek. A megbízott egészségügyi miniszter Cseke Attila már kérte is a kórházakat, hogy készüljenek fel a következő hullámra, amely szerinte elkerülhetetlen - számolt be róla a maszol.ro.