Ennyit hozott a konyhára az államnak a béremelkedés

Egyéb2018. nov. 1.Növekedés.hu

Jelentősen, közel 8 százalékkal nőttek a bérekhez kapcsolódó állami bevételek idén a béremelkedések miatt. Idén eddig 11,8 százalékkal nőttek a bérek: szeptemberben 215.700 forintra emelkedett a nettó átlagkereset családi adókedvezmény nélkül. Mutatjuk, hogy a béremelkedés nyomán hogyan alakultak az állami bevételek.

Idén már közel 400 milliárd forinttal emelkedtek a munkát terhelő adóbevételek a kétszámjegyű béremelkedés következtében - derül ki a jegybank friss adataiból, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság költségvetési szekciójának ülésén ismertettek. A többletbevétel az szja-ból és a munkavállalói járulékok növekedéséből adódott össze idén, de 2016-ban a munkaadói befizetések is jelentősen hozzájárultak a költségvetés többletforrásaihoz.

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete 324 300 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336 300 forint volt.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 303 700 forint volt.
  • Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 215 700 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 200 forintra becsülhető.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,8, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,5%-kal nőtt egy év alatt.
  • A fogyasztói árak éves szintű 2,6%-os növekedése mellett a reálkereset 9 %-kal emelkedett januártól augusztus végéig.