Rekord összeget kaszálhatnak a győztesek a foci vb-n

Egyéb2018. jún. 28.Növekedés.hu

A FIFA rekordösszeget különített el a 2018-as foci világbajnokságra, összesen 791 millió dollárt, közel 220 milliárd forintnyi összeget, amely majdnem 40 százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti brazíliai világbajnokságé.   A 2018-as oroszországi FIFA-világbajnokságra kvalifikált 32 csapat nemcsak a presztízsért, tiszteletért és a híres 18 karátos arany trófeáért küzd a döntőben, hanem azért is, hogy a lehető legjobb helyezést szerezzék meg a világversenyen. A világ legnagyobb sporteseményén szétosztott pénz összege ugyanis folyamatosan nőtt az évek során, és ezen a nyáron rekordot is döntött. Az idei világbajnokság teljes nyereménye 791 millió dollár lesz, amely közel 40 százalékkal több, mint amit a brazíliai világbajnokságon osztottak szét. Az idei összegből 400 millió dollárt kaphatnak a csapatok a teljesítményük és végső pozíciójuk alapján, míg a maradék 391 millió dollárt a klubok kaphatják meg. 1,5 millió dollár jár a felkészülésre Team Preparation Money címszó alatt, 209 millió dollár jár azoknak a kluboknak, amelyek játékost adnak a tornára, a Club Benefit Programme keretein belül és 134 millió dollárt arra különít el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, hogy a tornán megsérülő játékosok klubjait kompenzálja a Club Protection Programme keretein belül.

A győztes 38 millió dollárt vihet haza, ami 3 millió dollárral több, mint a 2014-es brazil nyeremény. Az idei második helyezettek 28 millió dollárt nyerhetnek, míg a harmadik helyezettek 24 millió dollárt kaphatnak.

További nyeremények

  • A labdarúgó-világbajnokság győztesét egy aranyból készült FIFA világbajnoki trófeával (FIFA World Cup Trophy) díjazzák.
  • Az „Aranylabda” díjat az eseményre akkreditált újságírók szavazatai alapján kapja a torna legjobb játékosa. Az „Ezüst-” és „Bronzlabda” díjat a második és harmadik helyen végzett játékosok kapják.
  • A Lev Jasin-díjat, azaz a legjobb kapus díját a FIFA Technikai Bizottsága által megválasztott kapus kapja.
  • A FIFA különdíjjal jutalmazza a legjobb 21 éven aluli játékost. A FIFA Technikai Bizottsága 10 labdarúgót választ ki a torna végső szakaszában, a győztesről a FIFA honlapján megtartandó szavazás dönt.
  • A FIFA Fair Play-díjat annak a csapat tagjai kapják, amely a fair play-verseny első helyén végeznek. A díjon kívül 50 000 dollár jutalomban is részesülnek, amelyet utánpótlás nevelésre használhatnak fel.