1000 milliárddal nőhetnek az állami kamatkiadások

Elemzések2022. jún. 2.Harsányi Péter

Az emelkedő kamatkörnyezet megdrágítja az adósságfinanszírozást, miközben a magasabb államadósság kamatterhe is nagyobb. Mindez 2025-re 1000 milliárd forintos többlet kamatkiadást eredményez 2019-hez képest. Az állami beruházások elhalasztásával azonban évről évre javul a költségvetés egyenlege. Utóbbi nem okoz komoly fennakadást, hiszen a GDP arányában hazánkban a legmagasabbak az állami beruházási kiadások 5,8 százalékos értékkel. Az uniós átlag 3,2 százalék.

Az emelkedő kamatkörnyezet és a magasabb államadósság miatt 2025-re 1000 milliárd forinttal nőnek az állami kamatkiadások 2019-hoz képest – derül ki az MNB 144 pontos javaslatcsomagjából.

Az állami kamatkiadások 2013 és 2019 között lefeleződtek. A GDP 4 százalékáról a GDP 2 százalékára estek. A következő években azonban újra megközelíthetjük a 3 százalékos szintet.

Az állami kamatkiadások várható alakulása

Forrás: MNB

Kötvénypiac

A növekvő inflációs pálya miatt a 10 éves magyar államkötvényhozamok 7,5 százalékra ugrottak. Ez 2021 eleje óta közel négyszerezést jelent. A magasabb kamatok az államnak többlet kiadást jelentenek az újonnan kibocsátott állampapírok esetében.

Az MNB tartósan magas inflációs környezetre készül. A hazai pénzpolitikai eszközökkel rövidtávon nem lehet hatékonyan leszorítani az áremelkedést. Azt ugyanis olyan külső sokkok okozzák, amire nincs befolyással a jegybank.

A csupán lassan és fokozatosan mérséklődő infláció tartósan magas állampapírhozamokat jelent.

Államadósság

A koronavírus-válság és az arra adott gazdaságvédelmi intézkedések eredményeképpen a GDP arányos államadósság 80 százalék közelébe nőtt. A nagyobb adósság nagyobb kamatkiadást jelent.

Kedvező fejlemény, hogy az MNB előrejelzései alapján a gyors gazdasági növekedés hatására 2024-re újra 70 százalékra esik a mutató.

Javuló kilátások

A költségvetési hiány évről évre fokozatosan csökken. Az idén 4,9 százalékos lehet a hiány, amely a korábban tervezettnél 1 százalékponttal alacsonyabb.  A deficit a jövő évben 3,5 százalékra mérséklődhet. Viszonyításképpen az uniós átlag az idén 3,8, jövőre 2,4 százalék.

Költségvetési hiány alakulása az uniós államokban, 2022 és 2022

Forrás: MNB

Beruházások

A hiány mérséklődését segíti, hogy a kormány az idei évre 755 milliárd forint értékben halaszt el beruházásokat.

Ez ugyanakkor nem okoz komoly fennakadást, hiszen a GDP arányában Magyarországon a legmagasabbak az állami beruházási kiadások 5,8 százalékos értékkel. Az uniós átlag 3,2 százalék.

Állami beruházási kiadások a GDP arányában

Forrás: MNB

A lakossági, vállalati és állami beruházásokat tömörítő nemzetgazdasági beruházási ráta ráadásul az unióban szintén az egyik legmagasabb. Beruházásból tehát nincs hiány.

Az állami beruházások mérséklésével egyszerre javul a költségvetési egyenleg és enyhül az inflációs nyomás.

Az MNB a 144 pontos javaslatcsomagjában emiatt is tartja szükségesnek az el nem indult állami beruházások elhalasztását vagy törlését. Ezenfelül az állami kiadások szoros kontrollja is kívánatos a jegybank szerint.

További javaslatok

Az MNB az egyensúly és a növekedés erősítése érdekében további javaslatokat is megfogalmaz a fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontos programjában.

A jegybank adóreformot tart szükségesnek oly módon, hogy a munkát terhelő adók ne emelkedjenek.

Emellett a káros tevékenységek adóztatása és az adókedvezmények felülvizsgálata is kívánatos lenne.

Az MNB javaslata alapján a gazdaságpolitikának újra átmeneti szektorális adókat kellene bevezetnie a hiány mérséklése céljából.

Fontos továbbá a gazdaságfehérítés, a zöld adóztatás és a digitalizáció nagyobb kihasználása. Végezetül, a nemzetközi digitális nagyvállalatok nagyobb közteherviselése is a terítékre kerülhet.