A járványnak és az átalakított KATÁNAK ők az egyik legnagyobb áldozatai

Elemzések2021. feb. 10.D.J.

A KATA szigorítása azt eredményezheti, hogy visszaszorulnak a magyar irodák és idegenvezetők, és az adott munkákat a szomszédos országokból átjövő szolgáltatók fogják elvégezni. Erre már eddig is voltak példák – mondták el a növekedés.hu-nak a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségénél.

Közel egy éve még tematikus sétákkal, épületbejárásokkal és különjáratú villamosokkal készült a főváros az Idegenvezetők Világnapjára. Most az ágazatban dolgozók közül sokan otthon munka nélkül várják, hogy végre befusson egy pozitív hír az állásukról.

Tavaly márciusban a munkánk gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra szűnt meg. A járványidőszak alatt csak a nyáron volt egy-két hét, amikor kicsit beindult a turizmus, de akkor is alig volt pár vezetett túra. A vírushelyzet miatt én ekkor sem szívesen vállaltam volna ezeket. Egy külföldi csoporttal egy buszban néhány órát együtt lenni, és betartani a biztonságos 1-2 méter távolságot nem könnyű

mondta el egy név nélkül nyilatkozó idegenvezető a növekedés.hu-nak, aki már 24 éve vezet spanyolajkú csoportokat. Mint hozzátette: a főszezonban, ha valaki késő este is hajlandó dolgozni - például folkór vacsora programra kíséri a vendéget, vagy esti hajókázást vállal, esetleg késő este érkező repülőgéphez megy ki fogadni egy csoportot - akkor két hét alatt megfeszített tempóban akár 300 ezer forintot is meg tud keresni. Most viszont az egyetlen, amire támaszkodhattak az a segély, amely mindössze három hónapig adott havi 40 ezer forintot.

Közben külföldön vannak helyek, ahol fix támogatást kapnak az idegenvezetők: Szlovákiában például 800 eurót havonta.

Tavaly itthon ugyan volt egy pályázat, amelynek a keretében 200 ezer és 1 millió forint között négy kategóriában vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni, de ez a lehetőség csak a vidéki idegenvezetők előtt volt nyitva. Annak ellenére, hogy a jó részük budapesti.

Nagyságrendileg úgy ötezer aktív idegenvezető van Magyarországon. Szinte mindegyikük egyéni vállalkozóként dolgozik. A pandémia alatt a fiatalabbak előbb vagy utóbb el tudtak helyezkedni, például a Budapesti Közlekedési Központnál vagy multinacionális cégeknél a jó nyelvtudásuknak köszönhetően. Vannak köztük pedagógus végzettségűek is. Páruk vissza is tudott menni a tanári pályára. De az idősebbek számára sajnos alig van esély az elhelyezkedésre.

Sokan közülük már közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz. Nekik nagyon fontos lett volna, hogy munkahelyet találjanak.

Az idegenvezetőket a KATA szabályok megváltozása is érzékenyen érintette. Mint azt mi is több ízben megírtuk: januártól minden olyan esetben, amikor egy katás vállalkozástól ugyanazon cég egy év alatt 3 millió forintnál nagyobb értékben fogad be számlát, az efölötti összeg után 40 százalék büntető adót köteles fizetni. A növekedés.hu-nak a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) ennek kapcsán a következőket mondta:

Tudjuk, hogy a szigorítás célja a burkolt foglalkoztatási jogviszony felszámolása, és ezzel a céllal mindannyian teljes mértékben egyetértünk. A három milliós korlátozás igen hátrányos a megbízó utaztató cégek és így az idegenvezetők számára is a következők miatt:

Az idegenvezetők általában 2-3 cégnek dolgoznak folyamatosan. A legjobb teljesítményt nyújtó kollégák élvezik a megbízók bizalmát, és ők mindenképp el fogják érni a 3 millió forintos összeghatárt. Ezután a megbízók a gyengébb teljesítményt nyújtó, kezdő kollégákat lesznek kénytelenek dolgoztatni, de ritka nyelvek esetében ez sem tud működni. Tegyük hozzá, hogy a jó teljesítményt nyújtó idegenvezető nem csupán az országimázst javítja, ami nagyon fontos, hanem jól tud eladni fakultatív programokat is, amelyek adóbevételt jelentenek a gazdaság számára!

A turizmusban az árak nem függetlenek a nemzetközi piactól, a kialakult árrések mellett 40 százalékos többletadót kifizetni lehetetlenség! Amerikai és ázsiai utaztató cégek esetében az idegenvezetők és magyar megbízóik a szomszédos országbeliekkel vannak versenyben: osztrákokkal, csehekkel, szlovákokkal, horvátokkal. A szigorítás azt eredményezheti, hogy visszaszorulnak a magyar irodák és idegenvezetők, és az adott munkákat a szomszédos országokból átjövő szolgáltatók fogják elvégezni. Erre már eddig is voltak példák.

Egyelőre az idei év körül sok a kérdőjel, hisz még mindig nem látni, hogy pontosan mi lesz a nyári helyzet.

A jövőbeli kilátások kapcsán a MISZ-nél azt mondták: jelenleg az országok átoltottságán múlhat az, hogy valamikor még ebben az évben, vagy jövőre újra indul-e a turizmus. Hogy mikor, arra többféle becslés is van. Az optimistább szerint nyáron már jöhetnek kis létszámban egyéni turisták, úgy mint tavaly, de még az sincs eldöntve, hogy megtartják-e, vagy ismét elhalasztják az őszre tervezett Eucharisztikus kongresszust. De a belföldi, vagy külföldi utaztató cégek által szervezett nagy létszámú csoportokra még várni kell.

Talán jövő tavasszal már elindul valami. Kérdés  viszont, hogy kik fogják vezetni a turistákat. Azok az idegenvezetők, akik jó állást találtak, már nem fognak visszatérni az idegenvezetéshez.