Akár 2 millió forint személyi kölcsön is kapható

Elemzések2019. okt. 25.Növekedés.hu

A személyi kölcsönök piaca méretes növekedést mutat, a kereslet miatt a bankok közötti verseny is erősödik. A különbségek azonban jelentősek lehetnek. Ha valaki 40 ezer forint törlesztést tud vállalni öt éven keresztül, akkor a legdrágább megoldások esetében 1,5 millió forintot kaphat. A legjobb konstrukciók viszont 2 millió forintos hitelösszeget jelenthetnek az érintetteknek.

Évek óta jelentős bővülés látható a személyi kölcsönök piacán. Az idei év első nyolc hónapjában az új személyi kölcsönök összege meghaladta a 372 milliárd forintot. Ez éves szinten 26 százalékos növekedésnek felel meg, a három évvel korábbi összegnek pedig majdnem a triplája. 

Miért?

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint a személyi kölcsönök felfutása több dologgal magyarázható, például az alacsonyabb kamatkörnyezettel. 

Az idén augusztusban a személyi kölcsönök átlagkamata 14 százalék alatt volt, szemben a 2016 augusztusi közel 20 százalékkal. Emellett a nettó átlagfizetések is jelentősen emelkedtek, emiatt bővült a családok pénzügyi mozgástere

- fogalmazott a szakember. 

Jókora eltérések

A személyi kölcsönök iránti kereslet a bankokat is lépésekre kényszerítette, amely a fokozódó versenyben nyilvánul meg. Több bank is igyekszik alacsony kamatokkal megszerezni a személyi kölcsön igénylését tervező ügyfeleket, ennek eredményeként jókora különbségek vannak az ajánlatok között. 

A money.hu összegzése szerint, aki havonta 40 ezer forintot tud törlesztésre fordítani öt éven, azaz hatvan hónapon keresztül, az a legjobb ajánlatokat kihasználva több mint 2 millió forintos személyi kölcsönt kaphat.

Trencsán Erika hozzátette: “A legkedvezőbb ajánlatok esetében vállalni kell különböző feltételeket, például a bank előírhat minimális havi jóváírást vagy bankszámlavezetést.” A legdrágább ajánlatok esetében a havi 40 ezer forintos törlesztés mindössze 1,5-1,6 millió forintos hitelösszegre elegendő. Tehát ugyanakkora havi kiadással az érintettek 400-500 ezer forinttal nagyobb összeghez juthatnak a hitelfelvételkor.

A money.hu szakértője szerint kiemelten fontos, hogy bár a személyi kölcsönök az évekkel ezelőtti piaci viszonyokhoz képest jóval olcsóbban elérhetőek, csak azoknak érdemes felvenniük, akiknek valóban szükségük van rá, és a választott futamidőben biztosan tudják vállalni a havi terhet.

Példaként Trencsán Erika elmondta, a személyi kölcsönök például lakásfelújításra jelenthetnek megoldást, a korszerűsítés ugyanis a lakás árának növekedésével megtérülő beruházás lehet.