Akik immunisak a koronavírusra – robotokkal a járvány ellen

Elemzések2020. ápr. 27.Tudás.hu

Mindenki egyetért abban, hogy napjainkban az egészségügyi dolgozók minden idegszálukkal megfeszítve próbálják megmenteni és életben tartani az emberiséget. Este 8-kor nekik szól az erkélyekről a taps, s a híradók is kiemelten foglalkoznak velük. Ma már azonban eljutottunk arra a szintre, amikor XXI. századi módszerekkel és technikával is érdemes felvenni a kesztyűt a világjárványok ellen. Például robotokkal.

Márpedig a robotikának repülőrajtot kellett vennie a Covid-19 járvány kirobbanásával. Ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a közvetlen kontaktusok számát, olyan eszközökre van szükség, amelyek immunisak a (nem számítógépes) vírusokra. Ezeket pedig a feladathoz felnőve és szakavatott szemmel kell kezelni.

Az egészségügyi robotok óriási terhet képesek levenni az orvosok és nővérek hátáról. Megfelelnek arra, hogy pontos előszűrésekkel rostálják és osztályozzák a járvány fertőzöttjeit és távolságot tartsanak a közvetlenül érintkezők között. Ezért a kórházak falain kívül és belül világszerte egyre több robot nyújt segítséget, hogy sikerüljön felülkerekedni a koronavíruson.

A Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikkét itt olvashatja el arról, hogy az egyes országokban hol tart a robotok alkalmazása a koronavírus-járvány kezelése terén.