Berlinbe és Párizsba repül a brit miniszterelnök az EU csúcs előtt

Elemzések2019. ápr. 8.Növekedés.hu

Tegnap délután a többi EU-tag vezetőt is felhívta hivatalából, ma pedig meglátogatja Merkelt és Macront, majd szerdán jöhet a rendkívüli EU-csúcs.

Miután eddig nem jutott előre Theresa May az ellenzékkel folytatott tárgyalásokon, nincs olyan megoldás, amit el tudna fogadtatni a brit parlamenttel, így egyelőre nemigen van más választása, mint meggyőzni a EU tagállamok vezetőit, hogy adjanak neki újabb kiterjesztést.

Múlt heti, Donald Tusknak írt levelében június 30-át említette kiterjesztési dátumnak, ami két okból problémás: egyrészt az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie az európai parlamenti választásokon, másrészt fennállna a veszély, hogy ahogy Donald Tusk mondta, az Egyesült Királyság néhány hetente új rövid halasztást kér, és ennek esetleg se vége, se hossza.

Az EU értelemszerűen hosszabb halasztásra hajlik, mivel így nem kellene állandóan ezzel a kérdéssel foglalkozni, ugyanakkor Theresa Mayt sajt pártjának szélsőséges jobboldala fenyegeti, hogy ebben az esetben megpróbálják őt minden eszközzel eltávolítani posztjáról (újabb bizalmatlansági indítványt nem indíthat ellen decemberig saját pártja).

Ebben a helyzetben próbál meg May egyenként tárgyalni az európai vezetőkkel, a két legnagyobb súlyú országéval személyesen, kíváncsian várjuk, mire jut velük.