Beszakadt a francia tőzsde

Elemzések2024. jún. 10.F. T.

Megviselte a párizsi tőzsdét, hogy Emmanuel Macron elnök soron kívüli parlamenti választásokat írt ki.

Miután a vasárnapi európai parlamenti választásokon a szélsőjobboldalnak tekintett RN, Marine Le Pen pártja a vártnál lényegesen jobb eredményt ért el, Macron elnök úgy döntött, hogy 19-re lapot húz, és szinte azonnali parlamenti választásokat írt ki június 30-ára.

A lépés oka

Ezzel célja az, hogy a Le Pen pártjának rövid ideje legyen a felkészülésre, a francia társadalmat viszont felrázza, és mozgósítsa a szélsőjobb ellen, ami elnökválasztások alkalmával már több esetben sikeres volt. Előfordulhat ugyanakkor, hogy Le Pen a parlamentben is jó eredményt ér el, és ha kormányt nem is feltétlenül tud alakítani, a jelenlegi francia belpolitika kicsúszik Macron kezéből.

Különös államrend

Az 1958-ban bevezetett francia elnöki rendszer lényege, hogy a közvetlenül választott elnök erős hatalommal rendelkezik, a parlamenti választásokat, amint most is látható, viszonylag szabadon kiírhatja a ciklusoktól függetlenül. Ha most Le Pen nyer, Macron 3 évig még elnök marad és a Reuters szerint az ő kezében marad a kül-, és védelmi politika, de a belpolitikai ügyekre nem lenne ráhatással, azok a parlament hatáskörét képezik.

Erős volt a piac

Mindez váratlan, így érthető, hogy a piacok ijedten reagálnak, ugyanakkor a francia tőzsde eddig felülteljesítő volt az immár másfél évtizede tartó hosszútávú tőzsdei emelkedés során, a brexit után részben átvette London szerepét, és a közelmúltig Európa legnagyobb tőzsdei vállalata is francia volt a Louis Vuitton személyében, míg meg nem előzte a dán Novo Nordisk.

Külön érdekesség, hogy épp a tőzsdei emelkedésnek köszönhetően többször is a világ leggazdagabb embere lett Bernard Arnault, a Louis Vuitton fő tulajdonosa, és még a mai esés után is a második helyen áll. Nem kizárt, hogy a piac továbbra is ellenálló lesz, és a választásoktól függetlenül, továbbra is kedveltek lesznek a francia papírok.