Biztosan összejön az szja visszatérítéshez szükséges GDP-növekedés?

Elemzések2021. dec. 28.Harsányi Péter

Mennyire lesz gyors a gazdasági növekedés Magyarországon 2021 és 2022 során? Milyen tényezők segítik, illetve hátráltatják a GDP bővülését? Erről kérdeztük az OTP Bank és a Danube Capital vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők várakozásai alapján a magyar gazdaság az idén 6,5-6,7 százalékkal, jövőre 5-5,3 százalékkal növekedhet. A növekedés fő hajtóereje egyértelműen a lakossági fogyasztás lehet a gyors jövedelem bővülés miatt.

2022-ben több mint 12 százalékkal emelkedhet a bérdinamika, mivel közel 20 százalékkal nő a minimálbér és garantált bérminimum. A foglalkoztatottak száma 44 ezer fővel, mintegy 0,9 százalékkal bővülhet éves alapon.

A kedvező munkaerőpiaci kondíciók és a kormányzati támogatások, például a családokat érintő szja-visszatérítés a következő években is megteremtik a dinamikus fogyasztásbővülés alapjait.

Az MNB 2021 júniusa óta zajló kamatemelési ciklusa várhatóan 2022 második félévétől érdemben visszafogja a beruházási hajlandóságot a vállalati szférában. A beruházások nemzetgazdasági szinten viszont még így is 6,5 százalékos bővülést mutathatnak 2022-ben.

A nettó export az előttünk álló években pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéshez.

A növekedést övező kockázatok összességében lefelé, az alacsonyabb növekedés irányába mutatnak.

Ha az ellátási lánc problémái tartósnak bizonyulnak, az még a jövő évi export számokon is erős nyomot hagyhat, visszafogva ezzel a növekedést. A jövő évi növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságot fokozza ezenkívül az omikron variáns megjelenése.

A kockázatok között lehet említeni a kínai ingatlanpiaccal kapcsolatos problémákat, amelyek súlyosbodása növekedés szempontjából nagyon komoly negatív hatással járna. Bár egycsapásra parkolópályára tenné az emelkedő nyersanyag- és energiaárak okozta inflációs problémákat.

OTP Bank

Az OTP Elemzési Központ várakozásai alapján a magyar gazdaság a 2021-es 6,5 százalékos növekedést követően 2022-ben 5 százalék körüli mértékben növekedhet.

A növekedés fő hajtóereje egyértelműen a lakossági fogyasztás lehet a gyors jövedelem bővülés miatt. A kockázatok azonban lefelé, az alacsonyabb növekedés irányába mutatnak.

A jövő évi növekedéssel kapcsolatos kockázatok meglehetősen sokrétűek. A legnagyobb kockázati faktorok a globális ellátási lánc problémákhoz, illetve a jelentősen emelkedő nyersanyag- és energia árakhoz, illetve az ezek nyomában járó, jövő évben nagy valószínűséggel beinduló USA kamatemelési ciklushoz kötődnek.

Kérdés, hogy a kínálati szűkösségek, például a chiphiány milyen gyorsan oldódhatnak és az érintett szektorok, úgymint az autógyártás milyen gyorsan térhetnek vissza a normális termelési üzemükhöz.

Ha ezek az ellátási lánc problémák tartósnak bizonyulnak, az még a jövő évi export számokon is erős nyomot hagyhat, visszafogva ezzel a növekedést – mutattak rá az OTP elemzői.

A nyersanyag- és energiaár emelkedés esetében a tartósság mellett a fő kérdés, hogy a vállalatok milyen mértékben tudják ezeket beépíteni az áraikba. Amennyiben csak kismértékben az a teljes termelési láncon okozhat feszültéget. Amennyiben viszont nagyobb mértékben, akkor az infláció fog jelentősen, a jelenlegi várakozásoknál is gyorsabban emelkedni.

Ez viszont egy sokkal erőteljesebb monetáris szigorítást tehet szükségessé a világban. Az Egyesült Államok kamatemelési ciklusa jellemzően mindig előtérbe hozza a feltörekvő piacokon a sérülékenységi problémákat. Így megnöveli a feltörekvő piacokon a kockázati felárakat.

A jövő évi növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságot fokozza az omikron variáns megjelenése. Bár úgy tűnik, hogy a tünetek enyhébbek és három oltás hatásos ellene. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy a legtöbb országban a népesség jelentős része - az oltatlanok, az átesettek és a csak kétszer oltottak - fogékonyak erre a variánsra. Fontos kérdés, hogy az omikron a rendkívüli fertőzőképességével az enyhébb lefolyású betegség ellenére képes lehet-e ismét olyan hullámot generálni ami túlterhelheti az egészségügyi ellátórendszert.

Szintén nagy kérdés, hogy jövő ősszel, ameddigre a megszerzett immunitás jelentősen veszít erejéből visszatérhet-e újult erővel valamelyik koronavírus variáns.

Bizonytalanságot okoz, hogy amennyiben szükséges lesz a lakosság évenkénti újraoltása, hogyan alakul az országokban az újraoltakozási hajlandóság és mely országok lesznek képesek a kötelező oltás bevezetésére.

A kockázatok között lehet említeni a kínai ingatlanpiaccal kapcsolatos problémákat, amelyek súlyosbodása növekedés szempontjából nagyon komoly negatív hatással járna.

Bár egycsapásra parkolópályára tenné az emelkedő nyersanyag- és energiaárak okozta inflációs problémákat – mutattak rá az OTP elemzői.

Fontos kiemelni, hogy a kínai ingatlanpiac problémái valószínűleg házon belül tarthatóak, így nagyon kicsi az esélye egy 2009-hez hasonló válságnak. A fertőzési csatornák ugyanis ebben az esetben "csak" a külkereskedelmi csatornára korlátozódnnának. Ennek következtében nem kell olyan pénzügyi fertőzéssel számolni, mint amit korábban az amerikai jelzáloglevek értékpapírosítása okozott.

Danube Capital, az MKB Csoport tagja

A Danube Capital szakértői csapatának decemberi előrejelzése szerint az idei 6,7 százalékos GDP-bővülést 2022-ben 5,3 százalékos növekedés követheti.

A járványhelyzetből és a nyitásból eredően 2021 második felében számos negatív kockázat merült fel. Jelenleg a világban kínálati oldali problémák érvényesülnek, miközben a kereslet a nyitást követően gyorsan helyreállt – fejtette ki Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese.

Súlyos ellátási és szállítási nehézségek jelentkeztek globálisan, melyek egyes termékkategóriákban hiányt idéztek elő. A kínálati korlátok az alapanyag- és nyersanyagok, illetve energiahordozók esetében is megjelentek, fennakadásokat okozva a termelésben.

Az őszi-decemberi járványhullám berobbanása és az új koronavírus-variáns szintén negatív gazdasági kockázatokat rejt.

A gazdaság azonban Kuti Ákos várakozásai szerint már alkalmazkodott a járványhelyzethez. Így már csak kismértékben érinthetik az esetleges korlátozások.

2022-ben jelentősen, 12,3 százalékkal emelkedhet a bérdinamika, mivel közel 20 százalékkal nő a minimálbér és garantált bérminimum. Emellett az idei évben ismét elkezdődött a munkaerőpiac feszessé válása, amely a jövő évben fokozódhat. Ennek eredményeképpen a nem minimálbért keresők esetében is magasabb bérdinamikára számít Kuti Ákos.

A Danube Capital várakozásai szerint 2022-ben 44 ezer fővel, mintegy 0,9 százalékkal bővülhet a foglalkoztatottak száma az előző évhez képest.

A kedvező munkaerőpiaci kondíciók és a kormányzati támogatások, például a családokat érintő szja-visszatérítés a következő években is megteremtik a dinamikus fogyasztásbővülés alapjait. A lakossági fogyasztás Kuti várakozásai alapján 5,9 százalékkal bővülhet.

Továbbá a beruházások nemzetgazdasági szinten 6,5 százalékos bővülést mutathatnak 2022-ben.

A prognosztizált, 2021-nél kismértékben visszafogottabb növekedés oka a vállalati beruházások esetében a jövő év második felétől várt megtorpanás és a kormányzati beruházásoknál az EU-s források körüli bizonytalanság.

Az MNB 2021 júniusa óta zajló kamatemelési ciklusa várhatóan 2022 második félévétől érdemben visszafogja a beruházási hajlandóságot a vállalati szférában.

Ezt a lakossági beruházások ellensúlyozhatják bizonyos mértékig: 2022-ben kiugróan magas lakásépítés várható. Bár az építési anyagok áremelkedése és a szakképzett munkaerő hiánya problémát jelent a lakásépítéseknél.

A nettó export az előttünk álló években pozitívan járulhat hozzá a GDP-növekedéshez – világított rá Kuti Ákos.

Az új koronavírus-variáns, az ellátási láncok akadozása, az áruhiányok globálisan okoznak problémát a gazdaságoknál, mely az exporton keresztül begyűrűzve érinti a hazai gazdaságot is. Az exportdinamikát azonban támogatja a korábbi évek működőtőke-beruházásainak és a hazai beruházásoknak a termőre fordulása.