CIB: stabil forintárfolyam várható egy sávon belül

Elemzések2024. máj. 7.Fellegi T.

A CIB Bank várakozásai szerint a gazdasági élénkülés az év folyamán dinamikusabb lesz, az infláció átlagában 4 százalék felett alakul, a jegybanki alapkamat 6 százalék lehet év végén. 400 feletti euróárfolyamtól nem tartanak, de a 380 alatti értéket sem látják reálisnak.

A CIB Bank vezető elemzője, Trippon Mariann szerint év eleje óta jelentős változások voltak a nagy jegybankok monetáris várakozásai politikai várakozásaiban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetében később és lassabban fog zajlani a kamatcsökkentés, elsősorban a szolgáltatások inflációjának vártnál lassabb csökkenése miatt. A CIB várakozása szerint szeptemberben jöhet az első 25 bázispontos kamatcsökkentés, amit decemberben egy második követ, így a kamatsáv teteje 5 százalékon zárja az évet.

Euróövezet

Az euróövetezetben sokkal jobb a helyzet: közeleg az infláció a célhoz, a gazdaság lassú növekedése pedig szükségessé is teszi a kamatcsökkentést, így jó eséllyel júniusban megkezdődik a ciklus. Mindazonáltal a piaci hangulat szeszélyes, minden adatra hevesen reagálnak a befektetők, lényegében túlreagálják azokat.

Hazai növekedés

A hazai helyzet lassan javul, lassan indul be a növekedés, a külső kereslet nem elég erős, de a hazai vásárlóerő is gyenge még. Az ipar a második negyedévben már hozhat élénkülést az eurózónás adatok alapján, ugyanakkor a hazai kereslet is lassan indul be, így vélhetően fokozatos a lesz az élénkülés negyedévről negyedévre. 

Munkaerőpiac

A munkanélküliségi ráta év elején felszokott, valójában azonban a munkaerőpiac feszessége növekedett, a munkaerőhiány csökkent, miközben az aktivitási ráta növekedett. Középtávon a munkaerőpiac feszes maradhat, a képzett munkaerőhiány iránti kereslet erős lesz, a munkaerőhiány tartós lehet. A demográfia korlátot jelent: csökken a munkaképes korú népesség, emellett földrajzi eltérések is vannak, valamint képzettségi kérdések is problémát jelenthetnek.

Így szükség van a külföldi munkavállalókra is, és a munkaerőállomány minőségének is javulnia kéne: magasan képzett munkaerőt kéne bevonni. A nominális keresetek növekedési üteme 10 százalék felett lehet, így a reálbéremelkedés is érdemi, de az inflációt nem dobja meg, miután komoly sokkok érték a háztartásokat: a vásárlóerő, a bizalom helyre kell, hogy álljon.

A reálbéreknek a munka termelékenységével arányosan kell nőnie, különben felborul az egyensúly, ahogy ez korábban is történt. Ami még probléma, hogy nagy az alacsony hozzáadott értékű iparágak aránya a régiós társakhoz képest, ami az általánosan alacsonyabb béreket is magával hozza.

Infláció

Az infláció nagyjából rendben van, 4 százalék alatti adatok voltak az első 3 hónapban, innen vélhetően kissé megemelkedik a abázishatások miatt és 4-5 százalék körül lehet, éves szinten kevéssel 4 százalék fölött alakulhat. Az inflációs cél fenntartható módon való eltérésétől így még messze vagyunk Trippon Mariann szerint. A külső hatások megjelennek, inflációt importálunk, így elengedhetetlen a stabil forintárfolyam. 

Jegybanki alapkamat

A jegybanki alapkamat a mostani állapot szerint nemigen lesz 6 százalék alatt az év végén, miután valamekkora pozitív reálkamatot fel kell tartani egyelőre, emellett figyelembe kell venni a nagy jegybankokat is. Rövid távon, ha nincs gond, még kétszer fél százalék csökkentés jöhet, a második félévben, ahol legfeljebb 25 bázispontos lépésből jöhet egy vagy jettő.

Forint árfolyam

A forint árfolyama az erős megbillenés után most stabilizálódni kezdett, a CIB éves átlagos éves előrejelzése szerint 380-400 körül mozoghat a forint az euróhoz képest. Az országspecikifikus kockázatok miatt komoly erősödésre nincs tér (költségvetési hiány, EU-források), a gyengülést viszont az MNB nem engedi.