Csath Magdolna: a humán tőke és az innováció a legfontosabb versenyképességi tényezők

Elemzések2022. máj. 13.Harsányi Péter

Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár Versenyképességi mozaik című könyvének bemutatóján beszédet mondott Varga Mihály Pénzügyminiszter. A Versenyképességi mozaik tizenhárom fejezete a versenyképesség tartalmát, mérését, különböző területeit járja körül.

Varga Mihály a Magyar Tudományos Akadémián tartott könyvbemutatón elmondta, a Versenyképességi mozaik című könyv különlegesen igényes, tudományos munka. A Pénzügyminiszter hozzátette, a Nemzeti Versenyképességi Tanácsban együtt dolgoznak Csath Magdolna professzor asszonnyal, ahol nagymértékben támaszkodnak a segítségére és szaktudására.

Varga Mihály kifejtette, a versenyképességnek fontos szerepe van a nemzeti vagyon növelésében. A nemzeti vagyonba a gazdasági tőke mellett beletartozik a természeti tőke, az épített környezet, az infrastruktúra elemei, valamint a humán és kulturális tőke.

Forrás: Fotó: PM

A Pénzügyminiszter egyetértett a Versenyképességi mozaik című könyv azon megállapításával is, hogy a gazdasági eredmények méréséhez a GDP, mint mutató önmagában kevés. A nemzeti vagyon növelését kell célként kitűzni.

Versenyképesség

Csath Magdolna rámutatott, a versenyképesség a gazdaságpolitika központi kérdése. A versenyképességet úgy lehetne meghatározni, hogy melyek azok a területek, melyekben jobbak vagyunk, mint mások.

Versenyképessé kell válniuk a cégeknek és a nemzeteknek egyaránt a válságálló képességben, a rugalmasságban, az előregondolkodásban, a változások időbeli észlelésében és kezelésében.

A versenyképesség alakulását nem a gazdaság növekedésén, hanem a nemzeti vagyon bővülésén keresztül célszerűbb mérni. Ebben kulcsszerepet kell kapnia a humán vagyon bővítésének és a társadalmi tőke erősítésének.

Forrás: Fotó: PM

A GDP egy olyan mutató, mely a múlt eredményeinek a tükröződések. A versenyképesség ellenben hosszú távra mutat, és számos tényező befolyásolja.

Az egy főre jutó GDP nem praktikus mutató, mivel sok mindent nem mér, amit kellene. Emiatt más mutatók nyomon követését és javítását is célul kell kitűzni.

Csath Magdolna elmondása alapján a fenntarthatóság mentén könnyebb a versenyképességet is megvalósítani.

Forrás: Fotó: PM

Hozzátette, a humán tőke a legfontosabb versenyképességi tényező, de hasonlóan fontos a folyamatos innováció is.

A Versenyképességi mozaik tizenhárom fejezete a versenyképesség tartalmát, mérését, különböző területeit járja körül.