Dübörögni kezd az eurózóna gazdasága

Elemzések2024. máj. 14.F. P.

Németország kikászálódott a recesszióból, így nem fogja már vissza a 20 országból álló övezet növekedését, sőt, ismét húzóerővé válhat a Bloomberg elemzői szerint.

Az eurózóna gazdasága már az előző hónapokban is kedvező jeleket mutatott, elsősorban a mediterrán országok teljesítenek jól. A Bloomberg által megkérdeztt elemzők szerint a zóna gazdasági növekedése nagyobb lesz, mint eddig gondolták, és idén összességében eléri a 0,7 százalékot. Egy hónapja még 0,5 százalékra számítottak, de önmagában az a tény, hogy a német gazdaság várható bővülése 0,2 százalék az eddig remélt 0,1 helyett, felhúzza az egész zóna adatát.

Németország mellett a többi nagy gazdaság, Franciaország, Olaszország és Spanyolország növekedési kilátásai is javultak, miután első negyedéves adataik pozitív meglepetést jelentettek. Az infláció is kedvezően alakul, közelíti a 2 százalékos célt, így jó esély van rá, hogy az Európai Központi Bank idén több lépésben is csökkentheti irányadó kamatait, melyek közül az alapkamatnak tekinthtő betéti ráta jelenleg 4 százalék, eleve nem emelték túl magasra.

A csökkenő kamatok így tovább élénkíthetik a zóna gazdaságát, ennek eredményeképpen jövőre és 2026-ban már közel másfél százalékos növekedést várnak.