Egységes hozzáférést biztosít minden uniós leánybankja API-jához az Erste Csoport

Elemzések2019. jún 13.Növekedés.hu

  • Az Erste Csoport minden tekintetben megfelel a PSD2 azon célkitűzésének, hogy bevonja ügyfeleit az őket érintő folyamatokba
  • Az Erste Developer Portal központi hozzáférést biztosít az Erste Csoport alkalmazásprogramozási interfészeihez
  • Az Erste Csoport elkötelezett az ügyfelek tájékoztatása és adataik biztonságának garantálásában

Egységes hozzáférést biztosít kelet-közép-európai leánybankjai alkalmazásprogramozási interfészeihez (API) az Erste Csoport. A társaság hamarosan megnyitja azokat az API-kat, amelyek a PSD2, vagyis a módosított pénzforgalmi irányelv rendelkezéseiben meghatározott szolgáltatásokat és szerepeket kezelik. A bankcsoport fejlesztői portálja, az Erste Fejlesztői Portál (http://developers.erstegroup.com) központi hozzáférést nyújt az Erste Csoport API-jaihoz: dokumentációt biztosít, hozzáférést nyújt az API-khoz, valamint tesztelési lehetőséget az úgynevezett „homokozóban”. Az Erste fejlesztői portálján 2019 május közepe óta több mint 120 szervezet regisztrált, a platformon keresztül kibocsátott adatok és szolgáltatások alapján eddig 25 API-megoldás megvalósítása indult el.

Az Erste a PSD2 és a nyílt bankolás előnyeit több mint 16 millió kelet-közép-európai ügyfele számára kívánja elérhetővé tenni, ezért az Erste Csoport célja, hogy a fejlesztői portál kínálatát az úgynevezett prémium API-kra is kiterjessze. Azzal, hogy összevont hozzáférést biztosít az API-khoz, az Erste Csoport gondoskodik róla, hogy ne csak a harmadik fél szolgáltatók (Third Party Provider; TPP), például olyan Fintech cégek, amelyek számlainformációs, fizetés-kezdeményezési szolgáltatással foglalkoznak, vagy kártyaalapú fizetési eszközt bocsátanának ki, hanem az ügyfelek is élvezzék a banki adatokhoz való egyszerű hozzáférés előnyeit, ugyanakkor a bankcsoporton belül egységes megközelítést tapasztaljanak.

A bankcsoporton belül elsőként a Česká spořitelna, az Erste Csoport cseh leányvállalata biztosította az élő API-hozzáférést 2018 elején. Az Erste az API-k biztosításával nem csak a TPP-ktől kapott jól hasznosítható visszajelzéseket, hanem az ügyfeleitől is, ami hozzájárult ahhoz, hogy az Erste Csoport kapta a Master in Openness” elismerést az Immopay és az Open Banking Monitor közös felmérésén.

A PSD2 több lehetőséget biztosít a banki ügyfelek számára

A PSD2 új versenyhelyzetet teremt a pénzforgalmi szolgáltatásokban, hiszen lehetőséget ad a TPP-k számára ahhoz, hogy az ügyfél hozzájárulása esetén hozzáférjenek az ügyfél folyószámlájának adataihoz. A szabályozás fő célkitűzései között szerepel az innováció előmozdítása és az ügyfél adatainak biztonságos kezelése amellett, hogy a szolgáltatások szélesebb köréhez igyekszik hozzáférést biztosítani az ügyfelek számára. Ugyanakkor a PSD2 azon ügyféligény kielégítéséhez is hozzájárul, hogy az ügyfelek hatékonyabban tudják kezelni banki adataikat.

„A PSD2 egyik lényege annak biztosítása, hogy a banki információk és a felhasználásukra vonatkozó döntés az ügyfél kezében maradjon. Az Ersténél az ügyfeleket a folyamatokba bevonó megközelítést a pénzügyi adatok védelme egészíti ki. Továbbra is gondoskodunk az információk védelméről és arról, hogy adataik biztonságban legyenek a banknál. Ugyanakkor támogatást is nyújtunk ügyfeleink számára abban, hogy alaposan végiggondolt döntéseket hozhassanak az adataik kezelésével kapcsolatban” – mondta el Peter Bosek, az Erste Csoport kockázatkezelési igazgatója.