Energiakatasztrófa szélén Európa – új rekordon a gázárak

Elemzések2021. dec. 22.HP

Az európai földgáztározók alacsony töltöttségi szintje, az orosz gázszállítás akadozása és a geopolitikai kockázatok következtében új csúcsra emelkedett a földgáz holland tőzsdén jegyzett árfolyama. A folyamatra ráerősít az átlagosnál várhatóan hidegebb tél, a német szélerőművek energiatermelésének visszaesése, illetve a francia atomerőművek átmeneti leállása.

Tovább súlyosbodik az európai gázválság. A napokban új csúcsra emelkedett a földgáz ára, miután nem érkezik elég gáz Oroszországból Németországba.

Földgáz árfolyama

Forrás: zerohedge

Orosz gáz

Az orosz Gazprom folyamatosan csökkenti az Európába irányuló gázszállítást.

Ez többek között arra vezethető vissza, hogy a vitatott Északi Áramlat 2 vezeték szerződését Németország várhatóan jövő év közepéig nem hagyja jóvá.

Miután pillanatnyilag nem érkezik földgáz Oroszországból a gazdasági szereplők az amúgy is alacsony szinten lévő gáztározókat tovább apasztják. Ennek hatására az egekbe ugrott a gáz ára.

Oroszországból Németországba, Mallnow-ba érkező gáz mennyisége

Forrás: zerohedge

Geopolitikai kockázatok

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a feszültség az orosz-ukrán konfliktus miatt Oroszország és a NATO tagok között. Emiatt fennáll a kockázata, hogy Oroszország időről időre nyomásgyakorlás céljából a gázszállítások mennyiségét visszavágja. A megnövekedett bizonytalanság a gázárakat szintén „segít” magasabban tartani.

Gondban a franciák

Az energiaválság súlyosbodását okozza, hogy az elmúlt napokban Franciaországban a munkavállalók sztrájkolása miatt négy nukleáris reaktort is leállítottak, melyek az ország megtermelt atomenergiájának egytizedéért felelősök.

A hagyományosan energiaexportőr Franciaország emiatt kétségbeesetten energiaimportra kényszerült. Sőt, még a hagyományos üzemanyag-égető generátorokat is újraindították.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elkövetkezendő hetekben Franciaország nukleáris kapacitásának 30 százaléka kiesik felújítási, karbantartási munkálatok miatt.

A munkálatokra meglehetősen szokatlan és szerencsétlen időben kerül sor: egy várhatóan hideg téli szezon kezdetén.

Szélenergia

Németországban ráadásul több ezer szélturbina teljesítménye öthetes mélypontra esett a hideg időjárás miatt.

A német szélerőművek energiatermelését az alábbi grafikon szemlélteti.

Forrás: zerohedge

Hideg tél

Jelenleg nagy a kockázata, hogy a tél hidegebb lesz az átlagosnál. Ennek fényében még alacsonyabb szintekre süllyedhet az európai gáztározók töltöttsége.

Ez a környezet pedig a táptalaja a gázárak emelkedésének, amit ráadásul a tőzsdei spekulánsok sem hagynak ki, ráerősítve ezáltal az árak szárnyalására.