Energiaválság felé tart Európa? – Robbannak a gázárak

Elemzések2021. szept. 30.Harsányi Péter

Négyszeresére emelkedtek Európában a gázárak a tavaly év végi szintekről. A gázkészletek több mint egy évtizedes mélyponton vannak az öreg kontinensen. A piaci szereplők sorra emelik a gázárra és az olajárra vonatkozó előrejelzéseiket. Egy hideg és hosszú tél további jelentős energiaáremelkedést vonna maga után, illetve szélsőséges esetben akár gázhiány is kialakulhat. A magasabb energiaárak késleltethetik a gazdasági helyreállást, miközben a jegybankok lendületesebb szigorítással válaszolhatnak a kialakult helyzetre.

Európában a földgáztározók csupán 72 százalékig vannak feltöltve, amely több mint egy évtizedes mélypontnak felel meg. Ha  hosszú és hideg telünk lesz, akkor akár gázhiány is kialakulhat az öreg kontinensen.

Nehezíti a helyzetet, hogy az orosz Gazprom nem szállít októberben több gázt Európába Ukrajnán keresztül.

Közép-Európába irányuló orosz vezetékes gázszállítás volumene (millió köbméter/nap)

Forrás: Bloomberg

A kialakult helyzet miatt növekszik a bizonytalanság, miközben az európai földgáz ára megnégyszereződött a 2020 év végi szintekhez képest.

Európai földgáz árának alakulása

Forrás: zerohedge

A globális gázhiány növeli az olajtüzelésű villamosenergia termelést, de megnő a szén iránti kereslet is. Mindennek hatására a szén, az olaj és a villamosenergia ára is elszállt.

Kőolaj

A fenti folyamatok mellett egy sor egyéb tényező is támogatja az olajárak emelkedését.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) előrejelzései szerint a globális olajkereslet a korábban gondoltnál jóval gyorsabban felpöröghet és 2023-ra meghaladhatja a 2019-es szintet. 2023 után pedig trendszerűen tovább emelkedik, ahogy újra lehet utazni és teljesen helyreáll a világ a koronavírus-válságból.

Az amerikai hurrikánszezon másfelől jelentős károkat okozott, aminek hatására szűkült az Egyesült Államok kőolajtermelése. Elég csak például az Ida hurrikán által okozott pusztításra gondolni.

A palaolajtermelők ugyan a magasabb árak miatt nagyobb súllyal bekapcsolódnak a kitermelésbe, de a globális kínálat még így is a várt alatt alakul. Az OPEC+ országok kitermelésbővítése ellenére is még hónapokig deficites marad a piac, a készletek tovább csökkennek – derül ki az OPEC előrejelzéseiből.

Ennek fényében a Goldman Sachs befektetési bank 90 dollárra emelte a Brent típusú kőolaj célárfolyamát idén december hónapra. Ez a mostani szintekhez képest jó 15 százalékos drágulást jelentene.

Mi fékezheti az energiaárak emelkedését?

Egy enyhébb télre most igencsak nagy szükség lenne, hiszen ezáltal nem alakulna ki hiány a földgázból. Szintén nagy segítség lenne, ha Oroszország felpörgetné az Európába irányuló gázszállítást.

Ezenfelül jótékonyan hatna a kialakult helyzetre, ha az OPEC+ országok az október 4-én esedékes ülésükön a kőolaj kitermelés még agresszívabb növeléséről döntenének.

A koronavírus újabb, erősebb hulláma szintén fékezné a gazdasági aktivitást, ami csökkentené az olajkeresletet. Emellett a kínai gazdaság vártnál nagyobb lassulása is lefelé segítené az energiaárakat.

Hosszabb távon az is növelné az olajkínálatot, ha Irán újra bekapcsolódhatna a globális vérkeringésbe. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az Egyesült Államokkal megállapodjon többek között az urándúsítási programmal kapcsolatban.

Jegybanki és gazdasági vonatkozások

A meredeken emelkedő energiaárak most különösen fájdalmasak, hiszen az infláció már enélkül is magas szinteken áll.

Ugyan az energiaárak megugrása nem emeli meg a maginflációs mutatókat, amelyeket a jegybankok szorosabban követnek, azonban a másodkörös hatások már beépülhetnek több termék árába.

Emiatt a jegybankok kamatemelésekre és a kötvényvásárlásaik mérséklésére kényszerülhetnek. Utóbbi pedig kulcsfontosságú a piacok számára.

Mindennek tehát negatív részvény- és kötvénypiaci hatásai is lehetnek, nem is beszélve a negatív gazdasági következményekről. A dráguló finanszírozás visszafogja a beruházásokat és a fogyasztást.

A magasabb energiaárak fékezik továbbá az ipari termelést, de az utazásokra is negatív hatással vannak. Az Egyestült Királyságban a bizonytalanság miatt megrohamozták például az autósok a benzinkutakat.

Ennek eredményeképpen a brit nagyvárosok mellett lévő benzinkutak 90 százalékánál üzemanyaghiány alakulhat ki.

Az érintett szektorok között van továbbá a műtrágya- és ammóniagyártás is. A folyamat tehát begyűrűzhet egészen az élelmiszerárakig.

Kilátások és kockázatok

Ha hideg és hosszú telünk lesz, illetve Oroszországból sem jön több extra gáz, akkor további jelentős gázáremelkedésre és akár gázhiányra is fel kell készülni Európában.

Ez számos gazdasági kárral és szigorúbb pénzpolitikával járna. A helyzetet nehezíti, hogy egyre több spekuláns jelenhet meg a piacon, akik vásárlásaikkal még jobban feltornásszák az árakat.