Erős első negyedévet zárt az Erste Bank

Elemzések2021. máj. 5.HP

Az Erste Bank 15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet. A fizetési moratóriumnak, a Babaváró hitelnek és az NHP Hajrának köszönhetően 6 százalékkal nőtt a hitelállomány 2020 március végéhez képest. Kedvező fejlemény, hogy a költség/bevétel arány 45,5 százalékra csökkent. A betétállomány növekedése kiemelkedő, részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására. A lakossági ügyfélvagyon 24 százalékkal, míg a vállalati betétállomány 34 százalékkal gyarapodott egy év alatt.

Jól indult az Erste Bank idei üzleti éve. A pénzintézet működési bevételei a január és március közötti időszakban részben egyedi hatások miatt 24,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A nettó kamatbevételek 25,1 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 15 százalékkal emelkedtek az első negyedévben éves alapon, míg a kereskedési és konverziós bevétel több mint a duplájára nőtt.

A működéssel kapcsolatos kiadások ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 44 százalékkal 25,3 milliárd forintra emelkedett.

A költség/bevétel arány is nagyot javult éves összevetésben: március végére 45,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 53,2 százalékról.

Az adózás utáni eredmény pedig 15,1 milliárd forintra nőtt – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet idei első negyedévi eredményeit bemutató online sajtótájékoztatóján.

Az ügyfélhitelek állománya március végén 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új hitelek kihelyezése ugyanakkor lassult, harmadával maradt el a 2020 első negyedévi teljesítménytől.

A nem-teljesítő hitelállomány ráta (NPL-ráta) a 2020 március végi 2,2 százalékról 2,9 százalékra nőtt – tette hozzá Jelasity Radován.

Főbb sarokszámok

Forrás: Erste Bank

Lakossági üzletág

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mivel a tavalyi első negyedévben még kevéssé voltak érezhetőek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A jelzáloghitel és a kisvállalkozói mikro hitelek piaca szárnyalt, előbbinél 5, utóbbinál 39 százalékkal nőtt éves alapon az újonnan folyósított hitelek értéke.

A jelzáloghiteleket segítette az otthonfelújítási hitel bevezetése is. A Babaváró hitelek piaca szűkült, azonban még így is kompenzálta a személyi kölcsönök esetében érezhető visszaesést, ami továbbra is a járvány számlájára írható.

Forrás: Erste Bank

Harmati László hozzátette, már érződik a felpattanás. Erősödött a kártyahasználat, illetve az online vásárlások aránya 19 százalékkal növekedett az első negyedévben éves alapon.

Befektetési üzletág

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon, azaz a befektetések és betétek egy év alatt 24 százalékkal 3867 milliárd forintra nőttek március végére. Ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt.

A lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt egy év során növekedett az Erste befektetési alapok piaci részesedése is.

Befektetési alapok piaci részesedése

Forrás: Erste Bank

Vállalati üzletág

A vállalati üzletágban a hitelállomány 4 százalékkal 781 milliárd forintra csökkent.  

Az Erste aktívan vesz részt az NHP Hajrá programban: 2021 március végéig 120 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. A bank a Nemzeti Kötvényprogramban is jelentős szereplő, tizenegy jegyzést bonyolított összesen több mint 33 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az állomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik. A nem-teljesítő hitelállomány ráta (NPL-ráta) 3,7 százalék volt március végén, szemben az egy évvel korábbi 2,1 százalékkal, miközben a vállalati hiteleknek már csupán negyede vesz részt a moratóriumban.

Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a járványhelyzettel járó gazdasági nehézségekre.

A vállalati betétállomány 34 százalékkal haladta meg a tavaly március végit, míg a tranzakciós forgalom 15 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A kis- és középvállalkozások esetében a hitelállomány egy év alatt 13 százalékkal gyarapodott annak köszönhetően, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste.

A kereskedelmi célú ingatlanoknál ugyanakkor a hitelállomány 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakával összevetve.

Vállalati hitelállomány, milliárd forint

Forrás: Erste Bank