Felrobbant a Facebook: szinte hihetetlen, amit produkált

Elemzések2024. feb. 2.F. P.

Nagyon erős negyedéve lett a Meta névre átkeresztelt társaságnak, és történetében először osztalékot is fizet. A részvény szárnyal, pedig már eleve csúcson volt.

Elképesztő eredményt produkált a Facebook anyavállalata, a Meta: a negyedik negyedévben 25 százalékkal nőtt az árbevétel az előző év azonos időszakához képest, 32,2 milliárd dollárra.

A nettó profit eközben háromszorosára nőtt, és így 14 milliárd dollár lett: ez az igazán meglepő dobás a cég részéről,

amit a javuló online reklámpiaccal és a költségcsökkentéssel magyaráznak.

Az első osztalék

A cég történetének első osztalékát is kifizeti márciusban, részvényenként 50 centet, ami soknak nem mondható, inkább csak elvi jelzés, hogy indul a részvényesi visszajuttatás. Ennek komolyabb formája is lesz:

a társaság 50 milliárd dolláros sajátrészvény vásárlási programot hirdet.

A cég jelenleg 65 millliárd dollár szabad eszközzel rendelkezik, ami egy éve csak 40 milliárd volt.

Mindez mutatja, hog a társaság fokozatosan átáll a fejőstehén üzemmódra, vagyis nem hajtja tovább a mindenáron való növekedést, hisz nincs már hová, miután a fél emberiség a társaság felhasználója. 2022-ben az okozott válságot, hogy az alapító-vezérigazgató, Mark Zuckerberg hatalmas forrásokat ölt a Metaverzum fejlesztésébe, de ez tévútnak bizonyult.

Árfolyamhatás

A részvényárfolyam akkor 380-ról 100 dollár alá zuhant, ami nyilvánvalóan túlzott reakció volt, hisz a Facebook és az Instagram akkor is ontotta a pénzt. Az erőltetett fejlesztés aztán abbahagyta a társaság, ugyanakkor jelentős költségcsökkentésbe kezdett, így rendkívül magas, 41 százalékos üzemi árrést sikerült elérnie. Ezzel a társaság valóságos pénzgyár lett, így a részvényárfolyam kilőtt és 400 dollárra emelkedett, ma (pénteken) azonban az eredmény és az osztalék hatására

újabb 20 százalékot ugrott, 474 dollárig.