Folytatódik-e 2022-ben az ingatlanok áremelkedése?

Elemzések2022. jan. 12.Harsányi Péter

Milyen irányt vehet 2022-ben az ingatlanpiac? Folytatódhat-e az ingatlanárak emelkedése a fővárosban és országos szinten? Erről kérdeztük Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlanárak 2022 során tovább emelkednek. Az viszont, hogy hol, milyen mértékben és meddig tart az áremelkedés már közel sem egyértelmű.

Ennek az az oka, hogy az ingatlanpiac forgalma és az ingatlanpiaci árak nagyon sok összetevő eredményeképpen jelennek meg. A 2010-es évek közepétől, minden erő az áremelkedés és a forgalombővülés irányába mutatott – fejtette ki Balogh.

2021 végére ugyanakkor a makrogazdasági kilátások nehezen kiszámíthatóvá váltak. Az ingatlanpiac azonban meglehetősen lomha. A 2020-as és a 2021-es évben néhány százalékos áremelkedés volt az irányadó.

Ennek fényében nem várható, hogy az éven belüli 4-5 százalékos drágulás 3-4 százalékos esésbe csapjon át. Ahhoz már komolyabb sokkra lenne szükség.

Az ingatlan.com-on egy évben több mint 120 ezer magánszemély hirdet és az oldalt napi szinten közel 10 ezer ingatlanközvetítő használja. Havi szinten megközelítőleg 4 millió látogatója, lakáskeresője van az ingatlan.com-nak.

Ezen adatok alapján a következőket látja Balogh László. Az egyik legfontosabb szempont az infláció alakulása. Az új és használt lakások esetén minden drágul: drágulnak az építőanyagok, emelkednek a munkaerőköltségek.

Az újépítésű lakáspiacon így nem várható lassulás sem a forgalomban, sem az árak emelkedésének ütemében.

Az újépítésű ingatlanoknál 10 százalék feletti drágulás bontakozhat ki 2022 során országos szinten.

Hitelkamatok

A megugró inflációra a jegybank az alapkamat megemelésével válaszol. Ennek hatására megdrágulnak a lakáshitelek. Ez a lakáspiaci keresletet befolyásolhatja.

A lakásárak nem esnek vissza érezhetően, azonban a hiteltörlesztők emelkedése miatt kisebb lakáshitelhez juthatnak az emberek, ami fékezheti a lakáspiaci keresletet.  Ez nem vonatkozik az újépítésű lakáspiacra – tette hozzá Balogh.

A zöld otthon program a kamatszintektől függetlenül fix 2,5 százalékos kamaton fut. Ez egyre vonzóbb alternatíva lesz a vevők számára. Másfelől az állami támogatások is nagyobbak az újépítésű lakásoknál.

Az inflációs félelem másfelől sokakat az ingatlanpiacra terel. Az ingatlanpiaci árak ugyanis reálértéken ritkán csökkennek. Ez a befektetői keresletet is erősíti.

Emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum is, ami az átlagbéreket felfelé tolja. Az átlagos keresetek emelkedését a munkaerőhiány is erősíti.

A magasabb bérek kompenzálhatják a lakáshitelpiaci kereslet mérséklődését. Valószínűleg emiatt nem változnak meg drasztikusan a lakáspiaci trendek – tette hozzá Balogh.

Időzítés

2022 során a döntések időértéke fontos lesz, miután ebben az évben számos kedvezmény kifut – világított rá az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

2022-ben lehet még elszámolni például a 3+3 millió forintos lakásfelújítási támogatást. Emiatt sokan előrehozhatják a használtlakás vásárlásaikat, hogy még időben fel tudják venni a lakásfelújítási támogatást.

Ugyanez igaz a falusi CSOK-ra, melynek pilot programja 2019 júliusától 2022 június végéig tart. Ez pedig a nem nagyvárosi körbe tartozó lakások esetében keresletélénkülést eredményezhet az első félévben.

Szintén 2022 végéig lehet felvenni a babaváró hitelt. A tapasztalatok és a jegybanki statisztikák alapján a babaváró hitel jelentős része az ingatlanpiacon landol. A hitelként induló és szerencsés esetben vissza nem térítendő támogatásként végződő konstrukció szintén a serkenti a lakáspiaci keresletet.

Nagy általánosságban a tavaszi választásokat is érdemes figyelemmel kísérni, ami befolyásolhatja az ingatlanpiaci döntéseket.

Országos árdinamika

A nagy erők összességében továbbra is az élénkülés irányába mutatnak Balogh László elmondása alapján. Ennek fényében további drágulás következhet.

A használt lakáspiacon 5-10 százalék közötti áremelkedés benne van a pakliban 2022 során, de a jelzáloghitelpiac alakulása bizonytalanságot okoz. Az újépítésű-lakások esetében pedig 10 százalék feletti lehet a drágulás üteme.

Régiós kitekintő

A budapesti lakások drágulása jelentősen lelassult az utóbbi néhány évben.

Ennek ellenére a fővárosban is teljesülhet az 5-10 százalékos növekedési ütem. A budapesti drágulás ütemét azonban a vidéki nagyvárosok áremelkedése meghaladhatja, hiszen relatíve olcsóbbak a vidéki ingatlanok.

Emellett Budapest agglomerációs övezetének áremelkedése szintén túlszárnyalhatja a fővárosi árdinamikát.

Balaton

A Balaton mentén az elmúlt két évben 30-40 százalékos áremelkedésen vagyunk túl – mutatott rá Balogh László. Az éves szintű 15-20 százalékos drágulás azt vetíti előre, hogy a balatoni régió továbbra is előtérbe kerül.

A különlegesen felkapottnak számító üdülőövezetek továbbra is szárnyalhatnak a koronavírus utóhatásaként.

Ennek megfelelően 2022-ben is 15-20 százalékos lehet a drágulás mértéke a régióban.

Másfelől rengeteg új beruházás indul. Javul az infrastruktúra, sok új ingatlan épül. Ez is a lakások minőségi összetevőjét segíti. Ha több új lakást adnak el drágábban, az jobban húzhatja fel az árakat.