Gyorsan nőnek az amerikai bérek, tolódhat a kamatcsökkentés

Elemzések2024. jún. 7.Fellegi Tamás

Gyorsabban nőttek a vártnál az amerikai bérek és az álláshelyek száma is bővült. Az erős munkarőpiac lassíthatja az infláció csökkenését, így a befektetők elbizonytalanodtak a kamatcsökkentési ciklus megkezdésével kapcsolatban.

Gyorsan nő a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban: a mezőgazdaságot figyelmen kívül hagyva az álláshelyek száma 272 ezerrel nőtt májusban az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal szerint, meghaladva a Bloomberg felmérésének minden várakozását. Az átlagos órabérek 0,4 százalékkal nőttek áprilisról májusra, egy év alatt pedig 4,1 százalékkal.

Érdekes módon ugyanakkor a munkaenélküliségi ráta is nőtt, igaz, hogy egy másik felmérés szerint, 3,9-ről 4 százalékra.

A befektetők minden adattól megijednek mostanában, ami hátráltathatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentési ciklusának megkezdését. A jövő heti kamatülésen senki nem vár kamatcsökkentést, ugyanakkor aznap reggel még megjelenik egy lényeges inflációs adat.

Az Európai Központi Bank már csütörtökön megkezdte a kamatcsökkentési ciklust 9 hónappal azután, hogy sor került az utolsó emelésre: az alapkamatot 4-ról 3,75 százalékra csökkentették. Ugyancsak csökkente az irányadó kamatot a kanadai jegybank.

A Fed esetében eddig szeptemberre várták a befektetők az első lépést, ez a várakozás most tolódhat, miközben a folyamatok egészségesek, hisz azt jelzik, hogy az amerikai gazdaság nem esett vissza jelentősen: a lezajlott komoly monetáris szigorítás ellenére elkerülte a recessziót, miközben az infláció csökkenése is zajlik.