Hat Johnny Depp film, amit látni kell

Elemzések2022. jún. 6.D.J.-Sz.A.

Most, hogy exfelesége, Amber Heard ellen rágalmazási pert indított, majd  nyert is, Johnny Depp újra a reflektorfénybe került. De a közismert Karib-tenger kalózai filmeken túl mit érdemes tőle látni? Összeszedtünk néhány tippet.

Fedőneve: Donnie Brasco (1997)

Amikor kiderült, hogy Al Pacino ebben a filmben nem a bűnözők közé beépülő FBI-os szerepét fogja megkapni, hanem gengszter lesz, ő maga ajánlotta be, hogy az ügynök figuráját adják Johnny Deppnek.

A mozi igaz történeten alapul. Az egykori FBI-os, akire a filmet alapozták azt mondta, hogy a "Fedőneve: Donnie Brasco" roppant valósághű lett és remekül visszaadja azt, ahogy a bűnszervezetek a 70-es évek New Yorkjában valójában működtek.

Ed Wood (1994)

Világhírű hadvezérekről, hősökről és művészekről már töménytelen mennyiségű film készült. Viszont érthető módon ritkán van, hogy egy alkotás alanya arról híres, hogy csapnivaló volt a szakmájában. Ez a mozi viszont épp egy ilyen figuráról szól. Hőse ugyanis a filmtörténet egyik legrosszabb rendezője. Ed Woodban az volt a különös, hogy miközben a tehetség szikrája se volt meg benne, elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a forgatásokba. A filmjei ócskák, viszont a személyiségében volt valami megkapó.

Túlzás nélkül lehet mondani, hogy Johnny Depp ebben a filmben élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Valósággal lubickol a szerepben. Ha a következő hetekben csak egy Johnny Depp filmet nézünk meg, akkor az legyen ez.

Johnny Depp távozik a virginiai Fairfax megyei bíróságáról a volt felesége, Amber Heard ellen indított rágalmazási perének utolsó tárgyalási napján, 2022. május 27-én.Johnny Depp távozik a virginiai Fairfax megyei bíróságáról a volt felesége, Amber Heard ellen indított rágalmazási perének utolsó tárgyalási napján, 2022. május 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ollókezű Edward (1990)

Tim Burton a Pinokkió történetnek egy bizarr gótikus változatát mesélte el ezzel a filmmel. Itt is egy összebarkácsolt fiúról szól a sztori, aki viszont ezúttal egy amerikai kertvárosban próbál magára találni, amit megnehezít, hogy a kezei helyén óriási ollók éktelenkednek.

Bár akad benne fekete humor, ennek a filmnek óriási szíve van.  A főszereplőt megformázó Johnny Depp a saját állítása szerint úgy sírt mint egy kisgyerek, amikor először elolvasta a forgatókönyvet.

Gilbert Grape, Betépve, Csokoládé

Az egyik legelső emlékezetes szerepét az 1993-as Gilbert Grape című Lasse Hallström alkotásban kapta, ahol egy jólelkű, vidéki, szegény fiú karakterét alakította Leonardo Di Caprio és Juliette Lewis oldalán.

A Johnny Depp filmek hosszú sorából szintén kiemelkedő a 2001-es Betépve című film, amelyben egy kispolgári családban felnőtt, nagyravágyó kokainkereskedő szerepét osztották rá, kolumbiai feleségét Penélope Cruz, édesapját pedig a nemrég elhunyt Ray Liotta játszotta. A valós történet alapján készült film egy nagyon magasra jutott, és tönkrement  kokainkereskedőről szól, aki ugyanúgy hiába vágyott édesanyja, mint később a felesége szeretetére, és élete egyetlen fontos pontját kislánya, Cristina Sunshine jelentette.- Az ambícióim meghaladták képességeimet - összegezte életét a Depp által megformált George Jung.

Szintén emlékezetes szerepet kapott Lasse Hallström egy másik alkotásában, a meseszerű Csokoládé című francia filmben (2000), ahol a csodálatos Juliette Binoche és Judi Dench mellett brillírozott.