Heti 100 milliárd forinttal startolhat az MNB állampapírvásárlási programja

Elemzések2020. ápr. 28.Harsányi Péter

Nagy Márton az MNB alelnöke kifejtette, hogy az állampapírvásárlási program keretében hetente 100 milliárd forint összegben vásárolhat a Magyar Nemzeti Bank jellemzően 3 évnél hosszabb államkötvényeket. A kezdeti időszakban a 10 éves futamidejű államkötvények lesznek fókuszban. Az eszközvásárlások hatására csökkenhet a hosszú lejáratú államkötvények hozama és laposodhat a hozamgörbe. A szintén jövő héttől induló jelzáloglevél-vásárlási program hatására akár 0,5 százalékponttal is mérséklődhet a hosszú fix kamatozású jelzáloghitelek kamata.

A Magyar Nemzeti Bank május 4-től a monetáris transzmisszió erősítése és a kötvénypiaci hozamok leszorítása érdekében elindítja az állampapír- és jelzáloglevélvásárlási programjait.

Az MNB állampapír-vásárlási programja a forintban denominált, fix kamatozású magyar állampapírokra terjed ki. A vásárolható állampapírok futamideje tekintetében a jegybank nem tesz korlátozást, a vásárlásokat ugyanakkor a legalább 3 éves futamidejű papírokra fogja koncentrálni.

Az Európai Központi Bank szabályrendszeréhez hasonlóan az MNB egy államkötvény sorozatból legfeljebb 33 százalékot vásárol, hogy ne váljon domináns szereplővé. A jelzáloglevélvásárlási program esetében 50 százaléknál van ugyanez a határ.

A programba az MNB a piaci aktivitás tekintetében leginkább meghatározó szereplőket vonja be, így az állampapír-piacon meghatározó szerepet játszó bankok mellett a jelentősebb befektetési alapkezelőkön keresztül a befektetési alapok is részt vehetnek a programban. A jegybank csütörtökön teszi közzé a 10 legnagyobb, nyíltvégű alapokat forgalmazó befektetési alapkezelő nevét, akik részt vehetnek a programban.

Az MNB mind az állampapír-, mind a jelzáloglevél-vásárlási program esetében addig folytatja a vásárlásokat, ameddig azt a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják.

A Monetáris Tanács egyik program esetében sem határozott meg keretösszeget, de az állampapír-vásárlások esetében 1000 milliárd forintos, a jelzáloglevél-vásárlások esetében 300 milliárd forintos állománynövekedésnél technikai felülvizsgálatot hajt végre.

A piaci körülményektől függően a heti vásárlások összege változhat, ezért most még nem látni, hogy a jövőben pontosan mikor érhetők el a fent említett összegek.

A bejelentett eszközvásárlási programok jól beleilleszkednek a jegybanki eszköztárba és kiegészítik a Növekedés Hitelprogram Hajrát és a Növekedési Kötvényprogramot.

A jegybank a forint megvédése érdekében korábban az egyhetes betéti eszköz bevezetéséről döntött. A most bejelentett intézkedések hatására mérséklődhetnek a hosszú állampapírpiaci hozamok, vagyis laposodhat a hozamgörbe.

Nagy Márton, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő telefonkonferencián elmondta, hogy az eszközvásárlási programok a jövő héten indulnak el. Elsőnek az állampapírvásárlási program startol el, melynek keretében a kezdetekben inkább a 10 éves futamidejű kötvényeket vásárolhatja meg a jegybank. A vásárlások volumene megközelítheti a heti 100 milliárd forintot.

A fedezett hiteleszköz hatékonyan élénkíti a bankok keresletét a legfeljebb 5 éves futamidejű állampapírok iránt. Ezzel párhuzamosan az állampapírvásárlási program a hosszabb lejáratokon is kifejti a hatását.

Nagy Márton hozzátette, hogy a jegybank által a hosszú oldalon megteremtett likviditást a rövid oldalon az egyhetes betét segítségével kiszívják, sterilizálják.

Az állampapírvásárlási aukciók minden héten kedden lesznek megtartva, de két kedd között bilaterális vásárlásokat folytat majd a jegybank a másodpiacon. Egy alkalommal legfeljebb 3 sorozatot hirdet meg a MNB. Nem lesz előzetesen meghirdetett mennyiség, de utólag kiderül, hogy milyen sorozatot és mekkora volument fogadtak el.

Jelzáloglevél-vásárlások

Nagy Márton a növekedés.hu kérdésére elmondta, hogy a jövő héttől induló jelzáloglevél-vásárlási program hatására akár 0,5-1,0 százalékponttal is mérséklődhet a hosszú fix kamatozású jelzáloghitelek kamata. Ha viszont bekalkuláljuk a kereskedelmi bankok kamatmarzsát, akkor reálisan inkább 0,5 százalékpontos süllyedést láthatunk majd.

Az MNB az állampapír-vásárlási programmal párhuzamosan újraindítja jelzáloglevél-vásárlási programját, amely 2018-ban hozzájárult a jelzáloglevél-piac likviditásának javításához, hatékonyan csökkentette a piaci hozamokat és kedvező kondíciókat teremtett az elsődleges piaci kibocsátásoknak.

A jelzáloglevél-vásárlási program újabb, második szakaszát a 2018-as programmal nagy részben megegyező stratégiai paraméterek mellett indítja el az MNB. A program továbbra is a fix kamatozású, forintban denominált, hosszú futamidejű jelzáloglevelekre terjed ki, keretösszege a kibocsátott állomány 50 százaléka, az MNB pedig ezúttal is mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon vásárolni fog.