Vegyük-e a hadiipari cégek részvényeit? 

Elemzések2022. okt. 13.HP

A geopolitikai kockázatok a második világháború óta napjainkban a legmagasabbak. Emiatt a katonai védelmi kiadások meredek emelkedése várható. Mindez jótékony hatással lehet a védelmi vállalatokra, melyek tőzsdei árfolyama hosszú távon lendületesen emelkedhet.

A második világháború óta most a legmagasabbak a geopolitikai kockázatok. Európában az orosz-ukrán háború, az ázsiai térségben pedig Tajvan és Kína közötti feszültségek igényelnek erősebb katonai jelenlétet.

Kína célul tűzte ki, hogy 2040-re olyan erős haderőt építsen fel, amely bármilyen konfliktust képes legyen megnyerni. Ezzel összhangban az Egyesült Államok technológiai fölénye fokozatosan csökken.

Emellett Kína a GDP arányában évről évre jelentősen növeli a védelmi kiadásait. 2021-ben közel 300 milliárd dollárt költött katonai védelmi célokra Peking, mely 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Erre válaszul az Egyesült Államok is nagy valószínűséggel növelni fogja a védelmi kiadásait, hiszen Washington célja, hogy fenntartsa katonai fölényét.

Az USA védelmi kiadásai messze a legnagyobbak a világon, melyek meghaladják a 800 milliárd dollárt.

Védelmi szektor

A növekvő katonai kiadásokból a védelmi cégek sokat profitálnak. A tőzsdén könnyűszerrel megvásárolhatjuk az amerikai katonai védelmi cégeket tömörítő passzív alapot, amely ITA US ETF névre hallgat.

E passzív alapban 16 százalékos súllyal helyet kapott az F22-es és F35-ös lopakodó vadászgépeket gyártó Lockheed Martin.

Emellett 21 százalékos súllyal szerepel az alapban a rakétákat, lézereket és repülőket gyártó Rytheon Technologies, 6 százalékos súllyal a Boeing, valamint 5 százalékkal a Northrop Grumman és szintén 5 százalékkal a General Dynamics.

Ideális beszálló

A fenti védelmi ETF árfolyama az elmúlt két évben 110 és 95 dollár közötti sávban mozgott. Az árfolyam jelenleg a sáv alján van, ami alapvetően jó hosszú távú vételi beszállási lehetőséget jelenthet.

Amerikai védelmi szektor vállalatait tömörítő passzív alap (ITA US ETF)

Forrás: investing.com

A geopolitikai kockázatok jó eséllyel magasak maradnak az elkövetkezendő években, ami a védelmi kiadások lendületes növekedését fogja maga után vonni. Ebből pedig profitálhatnak a védelmi vállalatok.