Így csúszott le a társadalom alsó fele az utóbbi tíz évben

Elemzések2018. aug. 23.Növekedés.hu

Óriási veszteséget szenvedett el az elmúlt évtizedben az amerikai társadalom szegényebb 50 százaléka: vagyonuk értéke zuhant, miközben a felső 10 százalék masszívan meggazdagodott. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésének legfőbb oka az ingatlan- és részvénypiac szétválásában keresendő. A University of Bonn kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az amerikai társadalom jövedelmi helyzetét 1949 és 2016 között, elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségekre fókuszálva. Az elemzés talán legszemléletesebb eredménye az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek megugrása elsősorban az ingatlan- és a részvénypiac szétválásának köszönhető.

A fenti ábra kék színnel mutatja a társadalom alsó 50 százalékát - vagyon tekintetében -, míg zöld színnel a középső 40 százalékot, narancssárgával pedig a felső 10 százalékot.

Jól látszik, hogy míg az alsó 50 százalék által birtokolt vagyon értéke zuhant, addig a felső 10 százalék - de még a középső 40 százalék is - valósággal szárnyal. Az olló kinyílását az magyarázza, hogy míg az alsó 50 százalék elsősorban ingatlanban tarja a vagyonát, addig a gazdagabbak portfólióját egyre nagyobb arányban részvények alkotják. És míg az ingatlanárak a válság hatására összeomlottak, addig a részvénypiac a mai napig szárnyal.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.