Így csúszott le a társadalom alsó fele az utóbbi tíz évben

Elemzések2018. aug 23.Növekedés.hu

Óriási veszteséget szenvedett el az elmúlt évtizedben az amerikai társadalom szegényebb 50 százaléka: vagyonuk értéke zuhant, miközben a felső 10 százalék masszívan meggazdagodott. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésének legfőbb oka az ingatlan- és részvénypiac szétválásában keresendő. A University of Bonn kutatói egy tanulmányban megvizsgálták az amerikai társadalom jövedelmi helyzetét 1949 és 2016 között, elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségekre fókuszálva. Az elemzés talán legszemléletesebb eredménye az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek megugrása elsősorban az ingatlan- és a részvénypiac szétválásának köszönhető.

A fenti ábra kék színnel mutatja a társadalom alsó 50 százalékát - vagyon tekintetében -, míg zöld színnel a középső 40 százalékot, narancssárgával pedig a felső 10 százalékot.

Jól látszik, hogy míg az alsó 50 százalék által birtokolt vagyon értéke zuhant, addig a felső 10 százalék - de még a középső 40 százalék is - valósággal szárnyal. Az olló kinyílását az magyarázza, hogy míg az alsó 50 százalék elsősorban ingatlanban tarja a vagyonát, addig a gazdagabbak portfólióját egyre nagyobb arányban részvények alkotják. És míg az ingatlanárak a válság hatására összeomlottak, addig a részvénypiac a mai napig szárnyal.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.