Kijött az MKB gyorsjelentése, erős a bank tőkehelyzete

Elemzések2020. máj. 27.HP

Erős tőkehelyzettel és likviditási képességgel rendelkezik az MKB Bank, mely az idei első negyedévben 7,9 milliárd forintos korrigált konszolidált adózás utáni eredményt ért el – derül ki a bank első negyedéves gyorsjelentéséből. A menedzsment bevezette kedvezményes hitel- és garanciaprogramokhoz való hozzáférést biztosító termékeket.

7,9 milliárd forintos korrigált konszolidált adózás utáni eredményt ért el az MKB Bank 2020 első negyedévében. A kihívásokkal teli környezet hatására ugyanakkor a korrigált teljes időszaki átfogó jövedelem 2 milliárd forintra csökkent, mely 67 százalékos mérséklődést jelent éves alapon. Ez alapvetően az egyéb pénzügyi eszközökön keletkező veszteségekkel magyarázható.

A bank bruttó bevétele 56 százalékkal 17,4 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a nettó kamateredmények 27,5 százalékkal 7,75 milliárd forintra mérséklődtek. A tartósan alacsony kamatkörnyezet változatlanul nyomás alá helyezi a bankszektor profitmarzsát. A nettó kamatmarzs átlagosan 1,64 százalékon állt az első negyedévben. Ez 0,6 százalékos mérséklődést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bank tőkemegfelelése erős. A tőkemegfelelési mutató (CAR) 18 százalékon állt 2020 első három hónapjában. Értéke mindössze 1,2 százalékkal süllyedt éves alapon.

A hitel/betét mutató mindössze 77,4 százalékot tett ki, mely egyáltalán nem számít magasnak és az MKB Csoport erős betétgyűjtési és likviditási képességét mutatja. A járvány lecsengését követően tehát nem korlátozza a mutató a hitelállomány bővülését.

A nem teljesítő hitelállomány (NPL) ráta 3,9 százalékon állt, azaz a hitelportfólió minősége meglehetősen jó volt. A törlesztési moratórium családok és vállalkozások tízezreit segíti meg a jelenlegi nehéz helyzetben. A moratórium lejártát követően azonban a késedelmes hitelállomány emelkedése várható.

A hatékony működésnek köszönhetően a költség/bevétel arány 56,9 százalékra mérséklődött. A tőkearányos megtérülés (ROAE) 16,4 százalék volt az első negyedévben. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 317,55 forintra emelkedett.

MKB Bank válasza a koronavírus-járványra

Az MKB Csoport gyorsan és hatékonyan igazította működését a járvány miatt megváltozott körülményekhez.

Az MKB Bank 1 milliárd forintot ajánlott fel a járvány elleni védekezési munkálatokhoz.

A menedzsment bevezette kedvezményes hitel- és garanciaprogramokhoz való hozzáférést biztosító termékeket. Erős tőkehelyzetének köszönhetően az MKB Bank felkészült a jelentős ügyféligények kezelésére és támogatására.

Emellett előtérbe kerültek az új ügyfélkapcsolati és munkavégzési formák. A hitelmoratóriumhoz kapcsolódó nyilatkozat március vége óta elérhető digitális formában is, ösztönözve ezzel a digitális, érintésmentes ügyintézést.

A nagyforgalmú fiókokban digitális ügyfélhívó és megfelelő szociális távolság megtartását lehetővé tévő intézkedéseket vezetett be a bank. Az ügyfélkapcsolattartást jelentősen megkönnyítő videóchat szolgáltatás indult április 7-én.

Az MKB Csoport munkatársainak jelentős része március közepe óta otthonról dolgozik.