Kiemelkedő évet zárt az Opus Global

Elemzések2019. ápr. 9.Növekedés.hu

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentését az Opus Global Nyrt. A vállalatcsoport 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el. Az Opusnál tavaly zajló tőkeemelésnek köszönhetően a társaság konszolidált saját tőkéje egy év alatt tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt. A vállalat piaci és pénzügyi helyzete stabil, amely további jelentős növekedési kilátásokkal vág neki a 2019-es gazdasági évnek: a Konzum Nyrt. június végi beolvadásával az Opus profittermelő képessége és tőkeszerkezete tovább javul.

A növekedés évét zárta tavaly az Opus Global Nyrt., amely 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárdos profitról számolt be 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. A csoport anyavállalatra jutó eredménye 25,5 milliárd forint lett, míg a társaság konszolidált saját tőkéje – a lezárt tőkeemelés sorozatnak köszönhetően – alig egy év alatt 14,9 milliárd forintról a tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt. A tőzsdei társaság konszolidált mérlegfőösszege pedig a 2018. december 31-i zárónapra 576,7 milliárd forintra növekedett.

Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), és EBITDA-t mutatott ki, amely azonban nem fest valós képet a társaság tényleges eredménytermelő képességéről. A számviteli alapelveknek megfelelve a novemberben értékesített médiaportfolió által generált árbevétel és EBITDA már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredmény beszámolójában; míg a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok - Mátrai Erőmű, Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai - csak az akvizíciók lezárását követő, december havi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez.

Éppen ezért a társaság jövőbeli működését előrevetítve az Opus Global menedzsmentje megvizsgálta azt is, hogy hogyan változott volna a csoport teljesítménye, amennyiben az újonnan apportált vagyonelemek már 2018 januárjával az Opus tulajdonában működnek. A proforma kalkuláció alapján a vállalatcsoport 191,7 milliárd forint működési árbevétel mellett 11,8 milliárd forint EBITDA-val zárta volna a 2018-as gazdasági évet.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global Nyrt. az elmúlt évben megvalósult apportoknak is köszönhetően stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, és a vállalatcsoport pedig kiváló növekedési kilátásokkal vághat neki a 2019-es évnek. Az ipari termelés, a mezőgazdaság- és élelmiszeripar, az energetika, valamint a vagyonkezelés szegmensében működő Opus Global Nyrt. növekedési története a Konzum Nyrt. beolvadásával folytatódik.

Ezt követően az Opus becsült kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva – elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot is, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.