Kimerült az NHP Hajrá 3000 milliárdos keretösszege

Elemzések2021. júl. 2.Harsányi Péter

Az elmúlt bő egy és negyed év alatt 40 ezer vállalkozás élt az NHP Hajrá nyújtotta kedvező finanszírozási lehetőséggel, mely az egyik legfontosabb válságkezelő eszköz volt. A források háromnegyede a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokba került. Az elmúlt negyedév hitelkihelyezései alapján az OTP Bank nyerte el a jegybank NHP Hajrá kiválósági díját.

Pulai György, az MNB igazgatója rámutatott, az NHP Hajrá programmal a jegybank rugalmasan segítette a hazai kis és középvállalkozásokat a járványhelyzet alatt. A felvehető hitelméretet az igényeknek megfelelően korábban megemelték, meg lett hosszabbítva a maximális futamidő és ki lett szélesítve a hitelcélok köre is.

A legkisebb mikro-vállalkozásoktól kezdve a legnagyobb közepes méretű vállalatokig segítette a Magyar Nemzeti Bank a vállalkozások stabil működését, túlélését, illetve beruházásait.

Mostanáig az elmúlt bő egy és negyed év alatt 40 ezer vállalkozás élt ezzel a kedvező finanszírozási lehetőséggel.

Az elmúlt egy évben a Növekedési Hitelprogram Hajrá volt az egyik legfontosabb válságkezelő eszköz Pulai György elmondása alapján.

Eddig 2910 milliárd forintnyi szerződés jött létre az NHP Hajrá keretein belül.

A nagyfokú érdeklődés következtében kétszer is meg lett emelve az eredetileg 1500 milliárd forintos keretösszegű program. A mostani végleges keretösszeg 3000 milliárd forint. Ennek tehát a 97 százaléka felhasználásra került.

Az MNB igazgatója rávilágított, figyelembe véve a folyamatban lévő tárgyalásokat, a fennmaradó 90 milliárd forintnak is meg van már a gazdája. A bankok többsége valószínűleg már nem fogad be új kérelmeket az NHP Hajrá keretében történő finanszírozásra.

Felhasználási területek

Az eddig felhasznált 2900 milliárd forint felét forgóeszköz finanszírozásra fordították a vállalkozások, ami a kkv-k stabil működését segítette.

Emellett a volumen több mint harmada, 37 százalék beruházások megvalósulását szolgálta hitel vagy lízing formájában – tette hozzá.

Öt ágazatba került a források háromnegyede, melyek az alábbiak: kereskedelem, ingatlanügyletek, feldolgozóipar, építőipar és mezőgazdaság.

NHP Hajrá kiválósági díj

Az elmúlt negyedév hitelkihelyezései alapján az OTP Bank nyerte el a jegybank NHP Hajrá kiválósági díját immáron harmadszorra.

Németh Miklós, az OTP Bank ügyvezető igazgatója az MNB sajtótájékoztatóján elmondta, piacvezető bankként az OTP kötelessége, hogy jól teljesítsen e téren.

Az NHP Hajrá során 720 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött az OTP Bank, melyből több mint 500 milliárd már folyósításra is került.

Németh Miklós kifejtette, az NHP Hajrá lezárásakor még a csőben volt 100-110 milliárd forintnyi igénylés. Ezen ügyfeleket az OTP átirányítja más termékbe, például a Széchenyi Kártya Go programba.