Közép-Európa legnagyobb angolparkját újították fel Dégen - Képgaléria

Elemzések2021. máj. 1.Dajkó Ferenc Dániel

Közép-Európa egyik legjelentősebb kertművészeti alkotása Dégen, gyönyörűen felújítva, most is várja a látogatókat. Ez a hatalmas angolkert igazi ''Covid-biztos'' úti cél. A Nemzeti Kastélyprogram keretén belül restaurálás alatt álló klasszicista kastély parkja egyedülálló élményt nyújt korosztálytól függetlenül.

Meglepődve álltam ott, ahogy felfedeztem a hatalmas méretű kastélyt – talán a legszebbet, amit valaha láttam -, amely közel állt a teljes befejezéshez.

Írta egy német utazó, 1812-ben. Én is hasonlóképpen éreztem, amikor megérkeztem a dégi Festetics-kastély parkjának a bejáratához. Az 1815-re elkészült, Pollack Mihály által tervezett csodás, klasszicista kastély napjainkban is impozáns látványt nyújt, ráadásul a kastély a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül épp most esik át egy teljeskörű felújításon, így teljesen bele képzelheti magát a látogató a 19. századi utazó bőrébe. Az épület kívülről tulajdonképpen már készen van és lenyűgöző látványt nyújt, amint törtfehér pontként tündököl a park üde tavaszi zöld tengerében.

Közép-Európa legnagyobb angolparkja

Dég kastélypark

Azonban hatalmasat téved, aki azt hiszi, a látnivalók kimerülnek a kastélyban, hiszen a hozzá tartozó 300 hektáros angolpark önmagában egy komplett turisztikai attrakciónak tekinthető, ráadásul ez Közép-Európa egyik legnagyobb méretű kertművészeti alkotása és egyben a legnagyobb angolparkja.

Nemrég óriási felújításon esett át

Ez a gyönyörű és hatalmas díszkert ma nagyrészt állami tulajdonban van és a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.) gondozásában áll. Napjainkban szerencsére újra teljes pompájában megszemlélhetjük, köszönhetően a 2015-ben lezárult, 785 millió forint támogatással véghezvitt, három ütemből álló felújítási projektnek, amely hazánk valaha volt legnagyobb szabású kert-helyreállítási programja volt.

Most a Covid-19 járvány idején, ez egy igazán ideális célpont, egy jó hétvégi kiránduláshoz, hiszen ebben a zöldellő óriás kertben nem kell félni, hogy bárki is megfertőződik, de persze vírusmentes időkben is megéri ellátogatni, mivel a látvány magáért beszél.

A park központi eleme egy közel két kilométer hosszú tórendszer

A kastélypark három patak találkozásánál lett létrehozva, 1813 és 1820 között, Festetics Antal megbízásából. Az említett vízfolyásokat felduzzasztották, és az így létrejött mintegy 1,8 km hosszú tórendszer lett a központi eleme a kertnek.

Hollandi-ház Dég kastély park

A középső tavon, közvetlenül szemben a kastéllyal, egy festői kis sziget található, rajta az úgynevezett Hollandi-házzal. Az épület a család egyik sokat betegeskedő leányának épült és érdekes módon úgy lett kialakítva, hogy alulra egy tehénistálló, a felső szintre pedig egy lakosztály került. Ennek oka, hogy úgy hitték, az állatok kipárolgása, és az istállóból felszálló levegő segít a gyógyulásban.

A díszkertben jópár rejtett szépség várja a látogatót

A vadregényes parkban, ahol csalitosok, ligetek, vagy épp virágos mezők váltják egymást, számos érdekesség található, többek közt antik forrás, 20. század eleji teniszpálya, díszes szivattyúház, az utat keresztező vízfolyásokon átívelő hidak, a Festetics-sírdomb, és még sorolhatnánk.

Dég kastély park

Valaha a birtok egyik dísze volt az úgynevezett narancsház, és a dézsmapincék, ezeket az épületeket sajnos a történelem viharai nagyon megtépázták, de a kastély felújítása után mindkettő restaurálására sor fog kerülni.

Érdemes tehát ellátogatni Dégre és megnézni ezt az Európai szinten is jelentős látványosságot. Az alábbiakban lévő galériában a képek remélhetőleg magukért beszélnek.