Lassan indulhat a konferenciaturizmus, de évek kellenek a visszarendeződéshez

Elemzések2021. máj. 5.Kovács Dániel

Nem állunk messze a négymillió beoltottól, ennek köszönhetően egyre több ágazat kap lehetőséget az újraindulásra. A konferenciaszervezők is ugrásra készen várják, hogy visszatérjen az élet a rendes kerékvágásba. Ehhez még sok idő kell, mivel feltétlenül szükség lesz hozzá a nemzetközi szinten megvalósuló átoltottsághoz és egy magasabb fokú nyájimmunitás kialakulásához. Ágazati szereplőkkel beszélgettünk a kilátásokról, szerintük őszig biztosan velünk maradnak az online konferenciák.

A rendezvényszervező szakma hazánkban közel százezer embert foglalkoztat, például rendezvényszervezőket, kiállításkivitelezőket, catering cégeket, hostess ügynökségeket, rendezvénytechnikát biztosító cégeket. Ezen belül is mind a belföldi, mind a beutazóforgalom tekintetében fontos szerepük van a különféle konferenciáknak.

A koronavírus-járvány ezt az iparágat is padlóra küldte, a tavalyi évben még az óvatosabb ágazati becslések szerint is elveszett a bevételek több mint negyven százaléka. Most viszont mindenki reménykedik, hiszen az oltási kampány sikere azt vetíti előre, hogy előbb-utóbb beindulnak a rendezvények, és a konferenciaturizmus is újraindulhat.

- Az újranyitás a konferenciák piacán véleményem szerint később fog történni, mint a hagyományos turisztikai ágazatokban. A hivatásturizmus fellendülésének, illetve annak újraindulásához feltétlenül szükség lesz nemzetközi szinten megvalósuló átoltottsághoz és egy magasabb fokú nyájimmunitás kialakulásához. Ennek hiányában ősszel – ha már a hazai szabályozás ezt lehetővé teszi – visszatérhetnek a személyes látogatottságú konferenciák. Október, november hónapokban már mi is így tervezünk - mondja a Növekedés.hu-nak Varga Attila, a Diamond Congress Kft. ügyvezető igazgatója. 

- Az online konferenciák a mi esetünkben maradnak még ősz elejéig mindenképpen, mivel nemzetközi utazással járó szakmai rendezvényeket még nem lehet biztonságosan tervezni - vélekedik a konferenciaszervező iroda vezetője hozzátéve, az online rendezvények kiválóan alkalmasak tudásátadásra, ezt visszanézhetőségük is pozitív irányban befolyásolja.

Egyfajta mentőövként, és a szakmai kapcsolatok megtartásának hatékony módjaként tekintünk rájuk.

Az elmúlt egy évben sok hasonló rendezvényt szerveztünk, mivel a különböző tudományágaknak szüksége van az információ átadásra, a publikációra, még akkor is, ha a személyes kapcsolattartás és a networking képernyőn keresztül igencsak nehézkes és fárasztó - teszi hozzá. Lesznek olyan megbeszélések, kisebb tutorial jellegű workshopok, ahol továbbra is érdemes lesz online formában megtartani a rendezvényeket különösen, ha a carbon footprint csökkentése is cél lehet. 

Még sok a kérdőjel

Vállalatunk nagyon megérezte a COVID-19 gazdasági hatását. 2020 márciusában egyik napról a másikra mondták le Partnereink a munkákat. Azóta csak reménykedünk és bízunk benne, hogy ha lassan is, de véglegesen helyre áll az élet. Az átoltottság arányának mértékében a megkeresések száma elkezdett gyarapodni jellemzően a jövőt tekintve, de vannak sportrendezvények, melyeknél már a jelenben is, mint kivitelezők kivesszük a részünket.

Nem lesz könnyű az elmúlt év kieséseit visszahozni, a járvány előtti anyagi helyzetet visszanyerni, de minden munkánál igyekszünk teljes erőbedobással, lelkiismeretesen helytállni, miként célunk Ügyfeleink elégedettsége és hosszú távú bizalma - vélekedik Szántó Noémi, a Meeting Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég fő profilja a kiállítások szervezése és kivitelezése saját installációs eszközökből. Gyakorlatilag tavaly tavasz óta nem volt érdemi megrendelésük, még a rövid nyári nyitás alatt sem.

- A kiállításoknak van egy szervezési folyamata, nem lehet egyik napról a másikra minőségileg felépíteni. Nálunk a nagyobb eseményekhez általában fél éves, de minimum negyed éves előkészület szükséges. Ez az időszak rendezvényenként eltérhet annak méretéből és tematikájából adódóan. - mutat rá az ügyvezető.

A járványhelyzet okozta bizonytalanság, a folyamatos nyitás-zárás miatt az elmúlt egy évben nem lehetett előre tervezni. Ráadásul a Meeting Budapest megrendelései jellegét tekintve egyetlen rendezvényt sem tudott az online térbe átvinni, de Szántó Noémi szerint azok is csak részben tudták menteni a helyzetüket, akik ezt meglépték, mivel a korábbi bevételeik felét sem érhették el a virtuális megoldásokkal. 

A még érvényben lévő korlátozások miatt csak óvatosan mernek előre tervezni, de az  enyhítések reményében már elkezdték szervezni a divatiparban ismert kereskedők által kedvelt, korábban félévente megrendezett Budapest Fashion Expo-t.

Szántó Noémi azt biztosnak tartja, hogy a szokásos higiéniás protokollok, például a kézfertőtlenítés, maszkhordás még érvényben maradnak a beléptetésnél, de arról még nincs teljesen meggyőződve, hogy ősszel alapkövetelmény lesz a védettségi igazolvány felmutatása. 

Évek kellenek a teljes újrakezdéshez

Varga Attila úgy látja, az a fajta volumen a nemzetközi konferenciák piacán, ami 2019-ig tartott, az vélhetően 2023-ban térhet vissza újra, de csakis akkor, ha a pandémia olyan szinten húzódik vissza, vagy válik kezelhetővé közegészségügyileg, hogy az emberek felelősséggel és korátlanul tudnak és akarnak is utazni a világban. Először a hazai rendezvények fognak visszatérni, idén ősszel illetve jövőre már remélhetőleg nagyobb volumenben. 

Más szakmai szereplők sem számítanak villámgyors visszarendeződésre, a napokban tartott Budapest újranyit konferencián Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetség elnöke arról beszélt, hogy reméli, a mozik, színházak nyitása után az üzleti rendezvények szervezése is mihamarabb zöld utat kaphat majd Magyarországon, először a belföldi piac élénkülése várható, de ehhez a megrendelői bizalom visszaállítására van szükség.

Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója úgy látta, a rendezvényturizmus globális újraindulására  legkorábban 2024-ban van esély, ráadásul mivel minden desztináció egyszerre áll a rajtvonalhoz, intenzív verseny indul a megrendelők kegyeiért. 

A szakmai szövetség egyébként már tavaly is minden követ megmozgatott az újraindítás érdekében, mondván, a gazdaság beindulásához szükséges a kereskedelmi kiállítások és rendezvények mielőbbi elindítása kontrollált és szabályozott keretek között. Ezért egy Covid-kézikönyvet is kézre adtak, amelyben a rendezvények, kiállítások, konferenciák biztonságos lebonyolításával kapcsolatos tudnivalókat gyűjtötték össze. 

A jövőre nézve azt sem tartják kizártnak, hogy felértékelődnek majd a kisebb rendezvénytermek. Illetve a nagyobb, akár több száz, vagy ezer fős konferenciák helyett a szakemberek előnyben fogják részesíteni a kisebb létszámú rendezvényeket, tréningeket.