Már 700-szoros a vezetők és az alkalmazottak bére közötti különbség egy szektorban

Elemzések2021. júl. 26.Sz.A.

A 2008-as válság után csak egy időre vettek vissza a hihetetlenül magas vezérigazgatói fizetésekből és bónuszokból. A világ egyik legegyenlőtlenebb társadalmában, az USA-ban ma már vannak olyan szektorok, ahol 400-700-szoros a vezetők és az adott cégnél alkalmazottak medián fizetése között - a legfrissebb szakszervezeti adatok szerint.

Az Egyesült Államokban átlagosan háromszázszor annyit keresnek a vezérigazgatók, mint a beosztottak medián fizetése. A felmérést Amerika legnagyobb munkaügyi szakszervezete, az AFL-CIO készítette.

A kutatásban felhasznált adatokat az S&P 500-as vállalatokról gyűjtötték. Az S&P 500 az egyik leggyakrabban követett tőzsdei index, mely Amerika 500 legnagyobb nyilvános vállalatának tőzsdei mozgását követi nyomon: ezeknél a nagyvállalatoknál a bérkülönbségeket különös figyelemmel követik a szakszervezetek. Ide tartozik például az egyik legértékesebb vállalat, az Apple is, amely mintegy 147.000 embert foglalkoztatott tavaly.

A szakszervezeti felmérésből kiderült, hogy

a 500-as listán szereplő óriásvállalatok vezérigazgatói átlagosan 15.5 millió dollárt kerestek az előző évben. Ez nagyjából 4,7 milliárd forintnak felel meg és közel 300-szor több, mint az alkalmazottak mediánbére.

A bérkülönbségek az egyes szektorokra lebontva nagyon eltérnek, de mindent visz az úgynevezett nem alapvető fogyasztási cikkek szektora (discretionary staples), ahol már 700-szoros a bérkülönbség a vezetők és az alkalmazottak mediánbére között.

Az olyan cégeknél, mint a McDonald’s Corp. vagy a Nike Inc. a vezérigazgatók 741-szer keresnek többet, mint az alkalmazottak fizetésének mediánja.

Ennek a szektorban azért is nagy a bérkülönbsége, mert az alkalmazottak jelentős része nagyon alacsony fizetést kap, ami lehúzza a mediánbért.

A következő kategóriában, az úgynevezett alapvető fogyasztási cikkek szektorában közel 400-szor többet keresnek a vezérigazgatók. Ide tartoznak olyan kereskedelmi láncok mint például a Tesco.

Az IT szektorban már 315:1-hez az arány, a kommunikációs szektorban pedig 334:1.

A maradék hét vizsgált szektor mindegyikében több, mint kétszázszor többet keresnek a vezérigazgatók, mint a fizetések mediánja. A nehézipari és könnyűipari szektorban hasonló arányokkal találkozhatunk: 229-szeres a különbség.

Valamivel rosszabb a helyzet az egészségügyi szektorban, ahol a vezérigazgatók már 253-szor keresnek többet.

A 2008-as válság idején a kiemelkedő vezérigazgatói fizetések miatt is sokat emlegetett pénzügyi szektorban egyelőre 178-szoros a különbséget mértek, igaz, ebben a bónuszok nem szerepelnek, csak a bérek. 

A legkisebb bérszakadékkal a közüzemi szektor rendelkezik, a vezetők pusztán 92-szer keresnek többet, mint a munkavállalók fizetésének mediánja.

Az ingatlan és energetikai szektor szinte fej fej mellett haladnak, az előbbi 136:1-hez, az utóbbi 134:1-hez aránnyal szállt versenybe. A pénzügyi szektorban dolgozóknál ez az arány már 178:1.

A fizetések ilyen módon történő összehasonlítását általában a munkaerő bérezési egyenlőtlensek hatékony mércéjének tekintik a szakértők.