Még mindig nálunk a legdrágább a hitelfelvétel a V4-ek közül

Elemzések2018. szept 14.Növekedés.hu

Júniusban az új hitelek állománya 25 százalékkal nőtt, a lakáscélú hitelezésnél és a személyi kölcsönök piacán óriási a fellendülés: 38 illetve 48 százalékos volt az emelkedés éves szinten. A vállalati forinthitelek kamatfelára a visegrádi államok közül még mindig nálunk a legmagasabb, igaz, a különbség csökkent. Mutatjuk a kamatszinteket.Nem-pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvétele
Júniusban a hitelintézetek vállalati hitelállománya 79 milliárd forinttal bővült, így a vállalati hitelezés éves alapon 12,1 százalékkal bővült. Az új hitelkibocsátás bruttó összege júniusban 25 százalékkal emelkedett éves átlagban, olvasható a jegybank legfrissebb jelentésében.

Háztartások nettó hitelfelvétele

Az új szerződéskötések értéke a hónapban 156 milliárd forintot tett ki, így 31 százalékos emelkedést mutatott éves átlagban. Az egyes részszegmenseket tekintve
a lakáscélú hitelek kibocsátása 39 százalékkal, a személyi kölcsönöké 48 százalékkal emelkedett.
A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek tavaly szeptember óta összesen 144 milliárd forinttal járultak hozzá a lakáshitelezés egészségesebb szerkezetű növekedéséhez, és
a hónap során megkötött fix kamatozású lakáshitelek fele már minősített hitel volt.

A vállalati és háztartási hitelfelárak alakulása
A vállalati forinthitelek kamatfelára júniusban 35 bázisponttal 2,2 százalékpontra emelkedett. A kis összegű piaci hitelek felára azonban – amelyet jellemzően kkv-k vesznek fel –
80 bázisponttal haladja meg a többi visegrádi ország átlagát.
A változó kamatozású lakáscélú hitelek átlagos kamatfelára 2017 szeptemberéhez viszonyítva 25 bázisponttal csökkent, értéke 3,1 százalékpontot tett ki. A legfeljebb 5 évre fixált hitelek esetében ez az érték 115 bázisponttal 3,5 százalékpontra, az 5 éven túl fixáltak esetében pedig 90 bázisponttal 3,4 százalékpontra csökkent. A régiós összehasonlításban magas felárak problémája elsősorban az éven túl rögzített kamatozású ügyletek piacára koncentrálódik.  

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.