Még mindig nálunk a legdrágább a hitelfelvétel a V4-ek közül

Elemzések2018. szept 14.Növekedés.hu

Júniusban az új hitelek állománya 25 százalékkal nőtt, a lakáscélú hitelezésnél és a személyi kölcsönök piacán óriási a fellendülés: 38 illetve 48 százalékos volt az emelkedés éves szinten. A vállalati forinthitelek kamatfelára a visegrádi államok közül még mindig nálunk a legmagasabb, igaz, a különbség csökkent. Mutatjuk a kamatszinteket.Nem-pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvétele
Júniusban a hitelintézetek vállalati hitelállománya 79 milliárd forinttal bővült, így a vállalati hitelezés éves alapon 12,1 százalékkal bővült. Az új hitelkibocsátás bruttó összege júniusban 25 százalékkal emelkedett éves átlagban, olvasható a jegybank legfrissebb jelentésében.

Háztartások nettó hitelfelvétele

Az új szerződéskötések értéke a hónapban 156 milliárd forintot tett ki, így 31 százalékos emelkedést mutatott éves átlagban. Az egyes részszegmenseket tekintve
a lakáscélú hitelek kibocsátása 39 százalékkal, a személyi kölcsönöké 48 százalékkal emelkedett.
A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek tavaly szeptember óta összesen 144 milliárd forinttal járultak hozzá a lakáshitelezés egészségesebb szerkezetű növekedéséhez, és
a hónap során megkötött fix kamatozású lakáshitelek fele már minősített hitel volt.

A vállalati és háztartási hitelfelárak alakulása
A vállalati forinthitelek kamatfelára júniusban 35 bázisponttal 2,2 százalékpontra emelkedett. A kis összegű piaci hitelek felára azonban – amelyet jellemzően kkv-k vesznek fel –
80 bázisponttal haladja meg a többi visegrádi ország átlagát.
A változó kamatozású lakáscélú hitelek átlagos kamatfelára 2017 szeptemberéhez viszonyítva 25 bázisponttal csökkent, értéke 3,1 százalékpontot tett ki. A legfeljebb 5 évre fixált hitelek esetében ez az érték 115 bázisponttal 3,5 százalékpontra, az 5 éven túl fixáltak esetében pedig 90 bázisponttal 3,4 százalékpontra csökkent. A régiós összehasonlításban magas felárak problémája elsősorban az éven túl rögzített kamatozású ügyletek piacára koncentrálódik.  

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.