Meglódult a lakossági hitelezés az OTP-nél

Elemzések2024. máj. 10.F. P.

A vártnak megfelelő, erős első negyedéves eredményről számolt be az OTP Bank, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be a társaság.

Az OTP csoport az első negyedévben 240 milliárd forintos nettó eredményt ért el. A bank piacvezető pozícióban van a régióban: 5 országban ért el első helyet a nettó hitelek terén. A nettó hitelek 42 százaléka az eurózónában, illetve az annak előszobájában lévő Bulgáriában van, 80 százaléka pedig az EU-ban (a különbség javát Magyarország adja).

Lakossági hitelezés

Bencsik László vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a hazai üzletágat illetően a lakossági hitelezésben van komoly előrelépés: a gyors kamatcsökkentés és az infláció drasztikus visszaesése pozitívan hatott a lakosság lakáshitel-igénylési kedvére is.

Több, mint két és félszeres az igénylések száma az egy évvel korábbihoz képest, a megkötött szerződéses összeg háromszorosára nőtt.

Ez 36 százalékos részesedést jelent a piacon, miközben egy évvel korábban 32 százalék volt az adat. A bank arra számít. hogy a növekedés egész évben kitart.

A személyi hiteleknél is közel 50 százalékos növekedés történt 109-ről 160 milliárd forintra, úgy, hogy már tavaly is növekedés zajlott. Az év egészére Bencsik László szerint 30-35 százalékos növekedés várható, a bank részesedése 45 százalék volt ebben a szegmensben a piacon az első negyedévben.

Külföldi bankok aránya az eredményben

A külföldi bankok immár az OTP eredményének közel 75 százalékát hozzák,

ami annak köszönhető, hogy Magyarországon extrém mértékben adóztatják a bankokat, és ezeket most már az OTP teljes egészében a hazai bank eredményénél számolja el. Minden külföldi bank nyereséges volt, még az orosz is, a magyar bank 50 milliárd forintos eredményt ért el az első negyedévben, szemben a tavalyi 37 milliárdos veszteséggel szemben.

Így ugyanakkor sikerült visszajutni oda, hogy a magyar bank nyeresége a legnagyobb, ha egyenként nézzük a az egyes országokban lévő bankokat, a második helyen a bolgár bank áll 43 milliárd forintos eredménnyel.

Idei várakozások

Az idei várakozásokat illetően nincs jelentős változás: az OTP menedzsmentje év/év alapon javuló GDP-növekedési dinamikát, csökkenő inflációt és kamatkörnyezetet prognosztizál, mindez pozitív hatást gyakorolhat a hitelkeresletre és a portfólió minőségre.

A hitelállomány növekedése meghaladhatja a tavalyit, a nettó kamatmarzs nagyjából a tavalyi szinten alakulhat. A bank nem szokott eredményelőrejelzést adni, de nem zárjuk ki, hogy az idei eredmény már 10 számjegyű lesz, azaz

meghaladhatja az ezermilliárd forintot.

Érdekesség, hogy a bank mérlegfőösszege meghaladja a magyar GDP felét, és ez Európában egyedülálló, talán csak az apró Izland haladja ezt meg. Ez a bank terjeszkedési, kifektetési politikájának abszolút sikere.