Megvan, milyen feltételekkel kaphatnánk kölcsönt az Uniótól

Elemzések2023. szept. 19.Sz.A.

Nagyon kedvező feltételekkel kaptak eddig pénzt a hitelfelvevő országok az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközéből (RRF). Eddig öt ország kapott a kedvezményes hitelkeretből - tudta meg a Növekedés.hu az Európai Bizottságtól. Magyarország nemrég bejelentette, hogy 3,9 milliárd eurót szeretne lehívni az RRF hitelkeretből. Az alap programjainak végrehajtási ideje 2026, tehát minél később jutunk a pénzekhez, annál nagyobb a forrásvesztés esélye.

A hosszú futamidőnek, az Európai Unió erős hitelminősítésének és az alacsony hitelfelvételi költségeknek köszönhetően a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) kölcsönöket kedvező feltételekkel kapják meg a tagállamok - tudta meg a Növekedés.hu az Európai Bizottság sajtószolgáltatától.

A hitelkeretből eddig öt ország vett fel pénzt: Olaszország, Portugália, Görögország, Ciprus és Románia. A legtöbb forrást Olaszország vette igénybe, eddig összesen 22 milliárd eurót és a Róma számára megítélt előfinanszírozás összege közel 16 milliárd euró - derül ki a Bizottság adataiból.

Románia a hitelkeretből eddig 1,9 milliárd euró előfinanszírozásban részesült, és tavaly 789 millió euró kifizetést könyveltek el részükre.

Navracsics Tibor uniós pénzekért és területfejlesztésért felelős miniszter még augusztus végén jelentette be, hogy 3,9 milliárd eurót szeretne lehívni az RRF hitelkeretből. A hazánknak - a hitelkereten kívül - az RRF vissza nem térítendő támogatásokból elvileg 5,81 milliárd euró járna, ebből még nem kaptunk semmit.

Minden RRF-hitelrészlet hosszú, 30 éves futamidejű. A törlesztőrészleteknek 10 éves türelmi ideje is van, vagyis a tőkeösszeg törlesztése csak 10 év után kezdődik. A törlesztés ezt követően egyenletes törlesztőrészletekben történik a futamidő hátralévő 20 évében, a nagy összegű törlesztések elkerülése érdekében.

Egyértelmű továbbá, hogy az RRF-hitelek jelentős finanszírozási előnyt jelentenek azon tagállamok számára, amelyek kölcsönt kértek. Ez összefügg az EU magas és stabil AAA hitelminősítésével.

A tagállamok által az RRF-kölcsönök után fizetett kamat a finanszírozás költségétől, azaz a Bizottság által az EU nevében az RRF-kölcsön részleteinek finanszírozására kibocsátott (különböző lejáratú) finanszírozási eszközök feltételeitől függ.

Az RRF-kölcsön finanszírozási költsége időben változó. Például egy 30 éves RRF hitelrészletet rövidebb vagy azonos futamidejű eszközök keveréke finanszíroz, ami rövidebb átlagos finanszírozási futamidőt eredményez. A RRF-hitelrészletekre felszámított kamatláb a lejáró hiteleszközök fokozatos refinanszírozásával időben változik.

Az RRF-kölcsönöket felvevő tagállamok ezt a finanszírozási költséget éves alapon térítik meg.

A 2023 első felében lebonyolított hitelfelvétel finanszírozási költsége 3,2 százalék körülire becsülhető.

A 20 éves uniós kamatlábak átlagosan közel 1 százalékkal alacsonyabbak, mint a 2023-ban hiteltámogatást kérő tagállamok által fizetett kamatok.

Ez azt mutatja, hogy az RRF útján hitelt felvevő tagállamok kedvezőbb feltételekkel jutnak finanszírozáshoz, mint ha maguk szereznék be ezeket a forrásokat. Ez az összehasonlítás egy hozzávetőleges becslés, amely néhány szóban forgó tagállam finanszírozási sajátosságait figyelembe véve készült.

Az RRF-kölcsönök igénylésekor a tagállamok arra kaptak ösztönzést, hogy a felhasználás során a REPowerEU-projekteket részesítsék előnyben.

Ugyanakkor más területeken is igényelhetnek kölcsönt beruházások és reformok finanszírozására, amennyiben azok megfelelnek az RRF-rendeletben meghatározott jogosultsági és értékelési kritériumoknak.

A hiteltámogatás igénylését minden esetben a további reformokhoz és beruházásokhoz kapcsolódó magasabb pénzügyi igényeknek kell indokolniuk.

A Bizottság megvizsgálja, hogy a tervezett projektek hogyan járulnak hozzá az RRF célkitűzéseihez, és azt, hogy megfelelnek-e a 2022-es és 2023-as országspecifikus ajánlásoknak.

A közelmúltbeli országspecifikus ajánlások különös figyelmet fordítanak az energiával kapcsolatos kérdésekre, ami megerősíti a REPowerEU-projektek előre sorolásának indokoltságát.

Amint arról a társjogalkotók (a Tanács és az Európai Parlament) megállapodtak, és az RRF-rendelet is rögzíti, az RRF végrehajtásának végső határideje a 2026-os év.

Az RRF alap összege 723,8 milliárd euró, ebből 385,8 hitel, és 338 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás. 

Mivel a végrehajtás határideje 2026, ezért a Helyreállítási Alap pénzeihez minél később fér hozzá Magyarország, annál nagyobb a forrásvesztés esélye.