Mekkora szereplő a Sberbank a magyar bankpiacon? - Betétvédelem százezer euróig

Elemzések2022. márc. 1.HP

Az MNB hétfőre és keddre bankszünnapot rendelt el az orosz hátterű Sberbank Magyarország Zrt-nél. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát, miután az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank valószínű fizetésképtelenségét. Az MNB továbbá a hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét. A Magyarországon működő Sberbank 300 milliárd forintnyi kihelyezett hitelállománnyal rendelkezik, illetve 356 milliárd forintnyi betétet helyeztek el a pénzintézetnél. Az Országos Betétbiztosítási Alap a betéteseknek 100 ezer euróig védelmet biztosít.

A 27 fiókot működtető Sberbank Magyarország Zrt. 300 milliárd forint kihelyezett hitelállománnyal rendelkezett 2020 végén az MNB adatai alapján.

A Sberbank tehát a magyar bankszektoron belül kis szereplőnek számít. Viszonyításképpen az OTP Bank 5000 milliárd forintnyi kihelyezett hitelállománnyal büszkélkedhetett 2020 végén.

A Magyarországon működő bankok által kihelyezett hitelállomány alig több mint egy százalékát fedi le a Sperbank.

Betétek

A Sberbank Magyarországnál lévő betétállomány 356 milliárd forintra rúgott 2020 végén. Ez a szám a bankszektorban felgyülemlett betétállomány 1,1 százaléka.

Eredmény

Hasonlóképpen a Sberbank felelős a magyar bankrendszer kamat- és díjbevételének bő 1-1 százalékáért. A pénzintézet azonban a 2020-as évet 1,1 milliárd forintos veszteséggel zárta.

Bankszünnap a Sberbanknál

Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a Sberbank Magyarország Zrt-nél. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.

A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát miután az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank valószínű fizetésképtelenségi helyzetét.

A helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket – derült ki az MNB közleményéből.

További korlátozások

Az MNB továbbá a hitelintézet biztonságos működésének fenntartása érdekében március 2-től 30 napra ügyfelenként 7 millió forintban limitálta a magyarországi Sberbank által kifizethető betétek és más visszafizetendő források összegét. Február 28-ától a jegybank felügyeleti biztost is kiküldött a hitelintézethez.

A jegybanki intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank – az orosz-ukrán válság nyomán az anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások ellenére – az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek - olvasható az MNB közleményéből.

Mekkora betétállományt véd meg az OBA?

A Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja.

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást 10 munkanapon belül.

Ez abban az esetben fordulhat elő, ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt az ott lévő bankbetét nem vehető fel.

A törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, amennyiben elkülönített számlán került elhelyezésre a betét, úgy a 100 ezer eurós összeghatárt meghaladóan, további 50 ezer euró összeghatárig is fizethető kártalanítás.

A kártalanítás általános összeghatárát meghaladó kifizetésre jogosultak azok a természetes személyek, akiknek elkülönített számlán elhelyezett betétje:

  • lakáseladás vételárából,
  • lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból,
  • munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból,
  • biztosítási összegből vagy
  • bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll.

A kártalanítás általános és speciális esetekre irányadó összeghatárát a törvény euróban állapítja meg, azonban a kifizetés forintban történik.