Mi lesz a Márton napi libavacsorákkal? - Étterem körkép 

Elemzések2021. okt. 27.Kovács Dániel

Tavaly kivégezte a Márton-napi libavacsorát a járványhelyzet, a szigorodó lezárások miatt az éttermek nyakán maradt a temérdek megrendelt libahús. Körbenéztünk, idén bele mernek-e vágni a vendéglátósok a készülődésbe.

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik – szól a mondás, ám akik tavaly étteremben tervezték elfogyasztani a hagyományos libavacsorát, azoknak idén felkopott az álluk.

Ugyanis a szó szoros értelmében Márton-nap előestéjén, november 10-én éjfélkor lépett életbe a járványhelyzet durvulása miatt az ország lezárása.

Jött este nyolc és hajnali öt óra között a kijárási tilalom, újra életbe lépett a digitális oktatás, és a szigorítások között szerepelt az éttermek bezárása is. Pedig a tavasszal nehéz helyzetbe került éttermek nagy erőkkel készültek a jeles alkalomra, érthető, hát, hogy a korábbi veszteségek után hatalmas pofon volt, hogy a nyakukon maradt a rengeteg felvásárolt libahús.márton napi liba

Országosan 50 ezer vendéglátóegység van, 10 ezer ebből Budapesten. A mostani szigorítások előtt számos hely került abba a helyzetbe, hogy szüneteltetni kényszerült a működését vagy már bezárt, úgyhogy nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány vendéglátóegységet érint a mostani járványügyi kötelező zárva tartás. Sejteni lehetett ugyan a lezárást, de a legtöbben ezt későbbre várták, én például a hónap közepétől. 

A novemberi Márton-napi Liba nap bevételeire nagyon sok még működő étterem számított, és készültek is rá. Így a lezárás miatt több tízezer étterem nyakán marad egységenként több száz kiló libahús, ami jó esetben nem romlik meg, mert a fagyasztóban marad, de a Libanapok ellehetetlenülésével jelentős bevételkiesést okoz a vendéglátósoknak – nyilatkozta tavaly a novemberr 11-i sokk után Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Turizmusonline.hu-nak. 

2021-ben újra megpróbálják

A gyászos tavalyi Márton-nap után körbekérdeztünk, mire számítanak idén az éttermek. Rozéra sült libamell Mártonmódra, Liba zúzapörkölt juhtúrós sztrapacskával - csak néhány a finomságok hosszú listájából, amivel az esztergomi Csülök Csárda várja vendégeit november 11 és 14 között.

Nagyon bizakodóak vagyunk abban, hogy ha korlátozásokkal is (pl. maszkhasználat), de idén a hagyományok szerint tudjuk megrendezni a Márton-napi libatort. Az éttermek nyitása az oltások számához igazodott és nincs okunk feltételezni, hogy ha a nyár elején elegendő voltak az oltottak aránya, akkor ez most megváltozzon. Ha mégis, akkor mi is és vendégeink is felkészültebbek leszünk az alternatív megoldásokra

- tudjuk meg Szokoli Andreától. Az étterem tulajdonosa hozzáteszi, hosszú évek óta megrendezzük a libatort, Esztergomban annak idején talán ők voltak az elsők ebben, ami mindig nagy sikerrel zajlott; hónapokkal előtte érkeztek már asztalfoglalások. 

-Idén ez persze jóval visszafogottabb, de abban a néhány napban telt házas foglaltságra számítunk a főétkezések alkalmával.

Tavaly nagyon szerencsétlen volt a bezárások időzítése a vendéglátás szempontjából, de a vendégeink nagyon rugalmasak voltak: házhoz kérték vagy elvitték a kedvenc fogásaikat.

A megrendelt újborok egy részét pedig elajándékoztuk a törzsvendégeknek. Így, ha nyereség nem is, de veszteség sem keletkezett - eleveníti fel Szokoli Andrea, aki úgy látja,

idén szerencsére a hazai turistaforgalom élénk volt, sok kiránduló érkezett Esztergomba; újra üdvözölhették régi vendégeiket és örülhettek az újaknak,

de azt sem rejti véka alá, hogy a külföldi turisták és üzleti útra érkező vendégek még fájóan hiányoznak. Ezzel együtt megkezdődhetett a féléves korlátozás/zárás veszteségeinek lefaragása.márton napi libanapok 2021

Koncertek nélkül mehet a libavacsora...

Azért van bennünk egy kis félsz, de szervezzük. Két vasat is tartunk a tűzbe, van egyszer az éttermünkben a Márton napi borvacsora, ez idén november 13-án lesz, és van a főtéren egy szabadtéri rendezvényünk, amelyet tizenöt éve megrendezünk. Itt minden a libáról szól

- vág bele Barabás Zoltán, a debreceni Barabás Étterem tulajdonosa, amikor a Márton-napi programokról kérdezzük. 

Libamáj, libazúza pörkölt, libacomb, libahússal készített toroskáposzta - tízféle libaételt fognak idén prezentálni, hozzá pedig házi csörögét kínálnak majd.

Tavaly is ezzel készültek volna, de végül nem tarthatták meg, pedig az összes alapanyagot megrendelték a debrecenben nagyon népszerű rendezvényhez.

- Itt volt a nyakunkon mindent összeadva nagyjából négy tonna nyersanyag, el kellett döntenünk, hogy mit kezdjünk vele. Hála Istennek a tevékenységi körünk elég széles, a közétkeztetéstől kezdve az étteremig minden megtalálható benne, így ezeken a csatornákon keresztül fel tudtuk használni a hatalmas készletet - mondja Barabás Zoltán.

Az étteremtulajdonos abban bízik, hogy Magyarországon nem burjánzik el annyira a koronavírus, mint a közeli Romániában, és idén meg lehet úszni a lezárásokat.

Ugyanakkor a járványhelyzet az idei évre is rányomja a bélyegét, a szabadtéri programot kísérő koncertek ugyanis elmaradnak, a zenei rendezvény ugyanis azzal járna, hogy körbe kellene keríteni a helyszínt, és a belépőktől oltási igazolványt kellene kérni.

Márpedig Barabás Zoltán azt szeretné, hogy mindenki odamehessen hozzájuk libaételeket kóstolni, ezért most elengedték a koncerteket.

Ezzel együtt sem elégedetlen az idei évvel, úgy látja, a vendéglátás minden területén szabadabban telt, ami a bevételeken is meglátszik. Ugyanakkor korosztályfüggő, hogy a vendégek mennyire találtak vissza az étterembe.

Az idősebbek tartózkodóbbak lettek, az ötven-hatvan felettiek kevésbé szeretnek már kimozdulni, míg a fiatalok és a középkorúak újra szívesen járnak hozzájuk.