Nagyon erős félévet zárt a Richter Gedeon

Elemzések2022. aug. 3.HP

Az elemzői várakozásokat felülmúlták a Richter Gedeon első féléves árbevétel és profitszámai, amit a devizaárfolyamhatások és egyszeri tételek egyaránt támogattak. A társaság adózott eredménye több mint duplázódott, meghaladta a 113 milliárd forintot. Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója ismertette sajtótájékoztató keretében a gyógyszergyártó főbb számait.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján elmondta, a Richter folytatja a betegek folyamatos és biztonságos ellátását a meglévő piacain, miközben humanitárius segítséget nyújtanak a rászorulóknak és a lakosságnak.

Ukrajnában a kereskedelmi tevékenység 2022 február végén teljeskörűen leállt, majd az értékesítés áprilisban alacsonyabb szinten újraindult. Az év első felében az Ukrajnában eladott gyógyszerek árát a partnerek teljes egészében kiegyenlítették.

Oroszország

A patikai forgalom volumenben is növekedett Oroszországban. Emellett áremelések és rendkívüli rubel felértékelődés volt megfigyelhető.

A nagykereskedőket kizárólag a helyi raktárakból szolgálta ki a Richter Oroszországban.

Növekedtek ugyanakkor a térségben az ellátási láncot érintő kockázatok.

Árfolyamhatás

A forint gyengülése, a rubel erősödése és a dollár euróhoz képesti erősödése egyaránt hozzájárult a Richter erős profitszámaihoz. Ez összegszerűen 29 milliárd forintot takar.

Egyszeri tételek

8,6 milliárd forint mérföldkő bevételhez jutott a Richter az AbbVie kutatás-fejlesztés együttműködés keretében, illetve a cariprazine gyógyszer törzskönyvi kérelem-kiegészítés befogadásához kapcsolódóan – mutatott rá Orbán Gábor.

Profitszámok

A konszolidált árbevétel 21 százalékkal 361 milliárd forintra nőtt az első félévben. A bruttó fedezeti hányad 57,1 százalékon állt. Az üzleti eredményhányad 24,8 százalékot tett ki.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 106,8 százalékkal 610 forintra nőtt. Az adózott eredmény hasonlóképpen több mint megduplázódott 113,5 milliárd forintra.

Orbán Gábor a negyedéves számokat kommentálva elmondta, hogy menedzsment kitart a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok mellett.

Regionális kitettség

A Richter bevételei 2022 első félévében hasonló földrajzi megoszlás szerint keletkeztek, mint 2021 első felében.

A FÁK régió 24 százalékos súlya a bevételen belül nem változott, míg Magyarország súlya 8-ról 9 százalékra nőtt. Európából származik a bevétel 32 százaléka, az Egyesült Államokból a bevételek 24 százaléka, míg az egyéb piacok 12 százalékos súlyt képviselnek.