Nagyon jelentősen visszaesett az Egyesült Királyságba jelentkező magyar diákok száma - Friss adat!

Elemzések2021. feb. 19.Devecsai János

Idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett a szigetország egyetemeire.

Az Egyesült Királyság egyetemei rohamléptekben veszítik el a vonzerejüket, most hogy az ország kilépett az Európai Unióból. Ami persze nem meglepő, hisz aki itthonról ki akar menni egy brit egyetemre, annak kalkulálnia kell vele, hogy a jövőben a tandíjat már nem lehet teljesen diákhitelből finanszírozni. Ráadásul a Brexit miatt az uniós diákoknak már az emelt, nemzetközi tandíjat kell kifizetniük, amely átlagosan évi 4 és 8 millió forint között mozog.

Bár egyre több brit egyetem jelent be külön EU-s ösztöndíjakat, egységes megoldás még nem született. Több intézmény a tandíjak befagyasztása mellett döntött.

Az uniós diákok, így természetesen a magyarok helyzetét is bonyolítja, hogy a kinti tanulmányok megkezdéséhez most már diákvízumot is kell váltani.

Hogy mindezek érdemi károkat fognak okozni a brit felsőoktatásban az már hónapok óta egyértelmű. A Magyarországot érintő pontos számok viszont tegnap derültek ki.

A januári határidőig összesen 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett az Egyesült Királyság egyetemeire, mint egy évvel korábban. A tavalyi 1030-hoz képest ezúttal mindössze 430 volt a jelentkezők száma - derült ki az UCAS, az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet statisztikáiból.

Ha kicsivel, de ez még rosszabb is mint a korábbi szakmai becslések. Pedig a Brexit előtt épp, hogy egy emelkedő tendencia kezdett kibontakozni. Az uniós kilépés előtt itthon növekedett a szigetországi egyetemek népszerűsége.

Az EU-ból jelentkező diákok számának csökkenése aggodalomra ad okot. A brit kormánynak és egyetemeknek továbbra is fontos feladata, hogy szoros együttműködésben bizonyítsák, milyen értékesek számukra az európai diákok

nyilatkozta az eredményekről Alistair Jarvis, a Universities UK ügyvezetője. A mostani helyzet miatt sok tanuló új célországok felé nézett. Látható, hogy a magyarok közül is jó páran a Brexit miatt inkább Hollandiában folytatják a tanulmányaikat, mivel az országban sok, kiváló angol nyelvű alapképzés van és a tandíjak nagyságrendileg akkorák, mint a hazai iskolákban.

Sajnos beigazolódott a várható forgatókönyv. Bár színvonaluk semmit nem változott, elsősorban pénzügyi megfontolások miatt jelentősen csökkent a magyar diákok érdeklődése a brit egyetemek iránt. További nagy kérdés, hogy a jelentkezést leadott 430 diák közül végül mennyien fogják tudni ténylegesen megkezdeni tanulmányaikat 2021 szeptemberétől, illetve mennyien döntenek a halasztás vagy inkább Hollandia és egyéb európai országok mellett. Bízunk benne, hogy a visszaesés csak átmeneti, és pár éven belül olyan új megoldások születnek, melyek segítségével újra elérhetőbbé válik az Egyesült Királyság a magyar diákok számára is

mondta Lévai Balázs, a külföldi egyetemi felvételire is felkészítő Engame Akadémia vezetője.