Navracsics: Tovább csökkentjük az egyajánlatos közbeszerzések számát

Elemzések2022. dec. 1.Szabó Anna

A közbeszerzések teljesítményét illetően az Unió középmezőnyében helyezkedünk el, de a közbeszerzéseket övező bizalmon még javítani kell. Ezért tovább csökkentjük az egyajánlatos közbeszerzések arányát - mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gazdasági Versenyhivatal Közbeszerzés és versenyjog című konferenciáján.

Ha pontot nem is, de vesszőt tehetünk azokra a kérdésekre, amelyek a közbeszerzési kérdések körül szerveződtek - mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a korrupció elleni küzdelem című előadásában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közbeszerzéssel és a versenyjoggal foglalkozó mai konferenciáján.

Az Unióban is az egyik olyan állam lehetünk, amely referenciaország lehet, a mostani vállalásaink segítenek ebben

- fogalmazott a miniszter.

Hangsúlyozta: a kohéziós pénzek összege - 374 forintos árfolyammal számolva - hét évre 14 ezer milliárd forint a hazai forrásokkal kiegészítve. Ebből 4000 milliárd forint az agrár és vidékfejlesztési forrás, amelyek felhasználható már most is.

Emellett a helyreállítási alapban mintegy 2500 milliárd forint van, ennek a tervét értékelte kiválónak és fogadta el az Európai Bizottság.

Bizalomerősítés kell

A kondícionalitási eljárásban vállalt intézkedések közül kiemelte, hogy november 19-én kezdte meg munkáját az Integritás Hatóság, melynek keretein belül működik majd a december közepén felálló Korrupcióellenes Munkacsoport. A munkacsoport fele az állami szférából, a másik fele a civil szférából érkezik majd.

A magyar közbeszerzési rendszernek nem a teljesítményével hanem a hozzá fűződő bizalommal van probléma. A célunk, hogy az uniós  partnereink bizalma erősödjön ezen a területen is

- fogalmazott.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a GVHKözbeszerzés és versenyjog című  konferenciáján (Fotó: Aradi Barna)

A korrupció szintjével kapcsolatban kiemele: az Unió átlagához közelít a jelenlegi rendszerünk, és a javítás érdekében több lépés is történt, így joggal apellálhatunk a bizalomra. Ebben segít

  • a közbeszerzési irányelvek átültetése,
  • az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetése,
  • az egyajánlatos közbeszerzések számának csökkentése,
  • a tárgyalásos közbeszerzések szigorítása.

- Míg 2019-ben 22 százalék volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya, addig ezt 16 százalékra sikerült levinni. A vállalásunk, hogy ez az arány tovább csökkenjen, 15 százalék alá - mondta.

A közbeszerzési teljesítmény alapján az Európai Bizottság 12 szempont alapján végzett értékelése szerint a közepes kockázatú kategóriuában Hollandiával egy csoportban vagyunk. Ausztria és Szlovénia is nálunk rosszabb rangsorlást kapott.

Súlyos korrupciós problémák vannak a Biottság értékelése szerint Olaszországban, Görögországban, Romániában és Bulgáriában is.

Navracsics Tibor fontos lépésnek nevezte a kis és közepes vállalkozások számára a közbeszerzési eljárásokban való részvételt

Csökkent az OLAF-ügyek száma

Mint mondta, az Európai Csalásellenes Hivatallal (OLAF) való együttműködés megerősítése is célunk: az OLAF által a magyar ügyészséghez eljuttatott ügyek száma csökkent 2016 óta. Az átadott 67 százalékból lett vádemelés, az uniós átlag 35 százalék ezen a területen.

GVH elnöke: Fellépünk a kartellek ellen

A kartellezésekkel kapcsolatban Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a Közbeszerzés és Versenyjog című kötet bemutatójával egybekötött konferencián kiemelte: tavaly 8 lezárt ügyünk volt, melyből 6 kartellezésnek minősült. Ezekből a következő területeken megbüntetett kartelleket emelte ki:

  • egészségügyi eszközök,
  • villanyóra cseréje,
  • árampiac,
  • mezőgazdasági gépek,
  • altató- és lélegeztetőgépek.

- A célunk, hogy felszámoljuk a közbeszerzési kartelleket – fogalmazott a GVH elnöke, hozzátéve, hogy a kisebb vállalatokat is ellenőrzik, nem csak a nagyobbakat.

Rigó Csaba Balázs előadásában a különböző hatóságok közötti együttműködés fontosságát emelte ki. Összegezve a GVH eredményeit elmondta:

Az elmúlt két évben körülbelül 2 milliárd forint értékben szabtunk ki bírságot a közbeszerzési kartellezőkre. Azon dolgozunk, hogy a jövőben is folytatódjon a hatékony kartellfeltárásunk. Fontos az is, hogy a jogsértő vállalkozásoknak ne hagyjunk kiskaput

– hangsúlyozta előadásában Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Közbeszerzési Hatóság: megvizsgáljuk az egyajánlatos tendereket

- A prevencióban és a szigorú ellenőrzésben hiszünk - mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Kiemelte, hogy tavaly több mint 7600 közbeszerzést írtak ki, 26 600 hirdetményt ellenőriztek, ehhez 27 ezernél is több hiánypótlást küldtek ki a hirdetmény szabálytalansága miatt az ajánlatkérők felé.

Tavaly rekordösszegű, 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki a hatóság a szabálytalanságok miatt.Aláhúzta: kétségtelenül magas az egyajánlatos közbeszerzések száma, de van olyan tagállam, ahol ez az arány még magasabb.

Önként vállaltuk, hogy számba vesszük az összes egyajánlatos közbeszerzést, és megnézzükk, mi volt az oka annak, hogy csak egy gazdasági szereplő tehetett ajánlatot. Ez főleg az egészségügyi területre jellemző, Ausztriában is ezen a területen jelentkezik ez a probléma

- tette hozzá Kovács László.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke hozzátette: abban bíznak, hogy a következetes és szigorú jogalkalmazással, a tudásmegosztással, útmutatók, segédanyagok közzétételével mind az ajánlatkérőket, mind az ajánlattevőket a jogkövető magatartásra ösztönzik.

A konferencia második felében közbeszerzési és versenyjogi szakemberek járták körül a két jogterület közötti összefüggéseket, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos versenyjogi jogalkalmazás lényegesebb kérdéseit.

A „Közbeszerzés és versenyjog” tanulmánykötet - amely Tóth András, a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke szerkesztésében jelent meg - elérhető elektronikusan a Gazdasági Versenyhivatal honlapján.