Negatív gázár is előfordult a múlt héten

Elemzések2024. márc. 23.F. P.

Az USA-ban folyamatosan túlkínálat van gázból: óriási a kitermelt mennyiség, az ár néha összeomlik. A kitermelők azonban látják a kiutat: nemsokára elkészülnek az épülő LNG-állomások, és sokkal több gázt exportálhatnak, ami az európai árakat is lecsökkentheti.

A 2022-es energiaválság, amit az orosz energiahordozókról való leválás váltott ki, szinte teljesen elmúlt: a gáz importára még olcsóbb is, mint a 10-es évek elején, de drágább, mint a 2016-20 közti időszakban, jellemzően 25-26 euró/megawattórás áron.

Európai gázár, euró/megawattóra, 2010 óta. Forrás: barchart.com

Túlkínálat

Mindeközben az USA-ban felpörgött a kitermelés, és a kitermelők már-már bezáráson gondolkoztak, mert az a veszély fenyegetett, hogy nem éri meg a felszínre hozatal. Az ár leesett 1,50 dollár/millió brit hőegység szintre (Amerikában ezt az egységet alkalmazzák), pénteken 1,66 dollár volt az ár, de a héten előfordult -26 centes ár is, vagyis

az eladónak még fizetnie is kellett átmenetileg, hogy átvegyék a gázt.

A kitermelők most már látják az alagút végét a Reuters szerint: a közeljövőben elkészülnek az LNG feldolgozó üzemek (ahol a gázt lehűtik olyan hőmérsékletre, ahol cseppfolyóssá válik, tárolják, majd betöltik a hajókba), így megnő az exportkapacitás.

Piac van bőven: alacsony ár mellett Kína, India és más országok is szívesen leállítják a szénerőműveket és beindítják a sokkal hatékonyabb gázalapú áramtermelést.

Még nem tud kiegyenlítődni

Ami számunkra a fontosabb: Európa is jórészt LNG importra támaszkodik, de az ár még mindig lényegesen magasabb, mint az amerikai. Még ha a jelenleginél kissé magasabb, 2 dollár/millió brit hőegységgel számolunk, ez megawattórában 6,60 dollár, ami most kicsit több mint 6 euró. 

Ha ezt összevetjük a jelenlegi 27 euró/megawattórás árral, jól látszik, hogy az európai ár az amerikai bő négyszerese.

Ha az exportkapacitás akkorára nő, hogy az ár kiegyenlítődhessen, vélhetően az amerikai ár is emelkedne, így megéri a kitermelőknek akár a fejlesztés is, az európai pedig nem keveset csökkenne.

Valamekkora eltérésnek persze kell lennie a cseppfolyósítás és a szállítás miatt, de az töredéke a jelenlegi különbségnek.

Jövőre megnő a kapacitás

Ha a jelenlegi fejlesztések megvalósulnak, máris megindulhat a folyamat (a legnagyobb projektek 2025-ben készülnek el), így elvileg 15 euró körüli ár is kialalkulhat. Azonban már az is egy komoly eredmény, ha a jelenlegi ár kevesebbet csökken, viszont stabillá válik, vagyis nem jelentkeznek benne felfelé kiugrások.